livetinyhuset.se

Den här bloggen började som en "byggblogg/ dagbok". Nu är vårt nya hem färdigt och vi har flyttat in. Jag gillar att skriva så nu heter bloggen Livet i nyhuset!!

Tro Hopp och Kärlek

Publicerad 2013-11-30 23:53:57 i Allmänt,

Äntligen har det blivit gjort - jag har satt nytt papper på vårt Tro, hopp och kärlek. Vi fick det i present när vi gifte oss, så i 27 jular har det lyst i vårt hem och utstrålat sitt budskap. Med åren har det bleknat, gått sönder på sina ställen och blivit rätt slitet. Många gånger har jag tänkt - nästa år ska jag förnya det innan jag sätter upp det. När nästa år har kommit har det inte funnits ork eller lust. Nog hänger det med ett år till har jag tänkt - och det har det gjort:)! För några veckor sen när vi var på stan och gick förbi Panduro påminde mig Ulf om detta! Sagt och gjort, vi gick in och köpte silkespapper för hela 15 kr och limstift! I torsdags påbörjades arbetet - och det var inte så krångligt som jag hade föreställt mig. Det gick lätt att få bort det gamla pappret - kärleken var först ut!
Sen var det lite pillerjobb att få på det nya pappret, men på fredagkväll blev det klart och jag är rätt nöjd med resultatet.
Det var lite svårt att få en bra bild sen vi hade hängt upp dom och tänt lyset men så här ungefär ser de ut med lamporna tända......
För er som inte har anknytning till Jakobstad kan jag berätta att dessa symboler är Jakobstads egna symboler. De har redan på 1800-talet hängts upp i stort format efter Storgatan i staden för att hälsa sjömännen välkomna hem till julen och för att komma ihåg de som inte kunde komma hem och fira jul. Från början lyste symbolerna upp med talgljus, men sen 1913 har det varit elektriska lampor i dom. Från början sattes de upp till Lucia, nu vet jag faktiskt inte riktigt när de sätts upp,om det är till första advent eller först till Lucia, det är ju rätt många år sen jag flyttade, men det kanske nån Jeppisbo kan svara på?! Korset hänger i alla fall närmast kyrkan på Storgatan, sen kommer ankaret, hoppet, på ena sidan av torget och hjärtat, kärleken på andra sidan torget! De tillverkas i mindre storlekar för hemmabruk i olika varianter. Ser ni dessa symboler i ett fönster så är det mycket troligt att den familjen har anknytning till Jakobstad i Österbotten. Jag tycker det är fantastiskt att dessa kristna symboler får fortsätta lysa över staden och i så många hem. Korset, symbolen för vår uppstånden Frälsare - allt är fulllbordat - jag får av nåd vara en kristen! Ankaret, hoppets symbol, ge inte upp, det är aldrig kört, hoppet om ett evigt liv. Så kommer hjärtat, kärleken, störst av dem är kärleken, som det står i Korintierbrevet! Guds kärlek till oss tror jag är så mycket större än vi nånsin kan tänka och förstå! Kärleken som helar och förenar, kärleken som övervinner allt! Jag avslutar med en bild från Storgatan i Jakobstad som jag har hittat på stadens egen sida.
Fridfull första advent!

Kommentarer

Postat av: Maria

Publicerad 2013-12-01 08:36:35

Vilken fin tradition att bevara frän Jakobstad!

Svar: Visst är det:)!
Sonja

Postat av: Gunni Svensson fd. Kronqvist

Publicerad 2016-12-03 16:33:13

Jag blir så nostalgisk när jag ser symbolerna. Jag flyttade 1969 från Jakobstad till Hallstahammar

Svar: Jag förstår! Kanske de betyder mer när man inte längre bor kvar 😊! En fin advent önskar jag dig!!/ Sonja
Sonja

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela