livetinyhuset.se

Den här bloggen började som en "byggblogg/ dagbok". Nu är vårt nya hem färdigt och vi har flyttat in. Jag gillar att skriva så nu heter bloggen Livet i nyhuset!!

Malmö - Köpenhamn - å hem igen

Publicerad 2014-08-31 20:29:22 i Allmänt,

Personalresan fortsatte till Malmö, där vi gjorde ett studiebesök i Kirsebergskyrka. En församling som konkret jobbar med vårt ansvar att vårda skapelsen. De odlar egna altarblommor och har en egen köksträdgård där församlingens restaurang kan skörda olika grönsaker.
 
De tar sig an människor som hamnat utanför samhällets vanliga maskineri på ett eller annat sätt. De kan få jobba i deras syverkstad, snickeri eller med ljustillverkning. 
Eftermiddagen blev en långpromenad och studiebesök i Rosengård. En man som jobbat som rektor i 25 år på en skola där ledde oss på promenaden. Visst var det intressant, men det kändes lite som att vi kom och snokade.  Vi fick även höra en del glåpord! Samtidigt var det intressant att komma in i shoppingcentret, det var som att komma till en annan världsdel, med helt andra priser och vi svenskar blev ut-tittade.
 
För min del avslutades kvällen på ett fantastiskt sätt, jag hade bestämt träff med äldsta sonen som bor i Malmö och vi åt middag tillsammans. Vad fort tiden gick och så roligt att få dela en vanlig kväll i hans vardag. 
Onsdagen en heldag i Köpenhamn- förmiddagen i Skut-kyrkan (Skut står för svenska kyrkan i utlandet). Vi började med att fira morgonmässa och fick sen höra om deras arbete i Köpenhamn. En livaktig församling trots närheten till Malmö.
Eftermiddagen var fri för egna strövtåg - lilla havsfruen är ett måste sägs det- fast i mina ögon är den inte alls märkvärdig. Det måste vara nåt jag missat, för buss efter buss stannade där och japaner, kineser och folk av alla de slag strömmade ut för att fotografera damen. Här sitter hon i varje fall.
Vi strosade längs Ströget och njöt i den varma höstluften, åt en god grekisk buffé till lunch och hittade Vårfrukyrkan med Torwaldsens Kristusstaty.
Det finns en intressant berättelse om den statyn, att konstnären gjorde en  Kristus som tittade uppåt och bedjande lyfte sina händer mot himlen. Nästa morgon när han kommer till sin ateljé ser han att dörren är stängd och blir genast orolig att hans staty inte torkat tillräckligt snabbt utan blivit förstörd. Han kommer in och ser en Jesus som tittar ner mot jorden och sträcker händerna mot mänskligheten. Statyn tilltalar honom på detta sätt och slutresultatet blev så.
En sannare bild av Kristus, som verkligen sträcker ut sina händer mot oss alla och säger: Kom till mig, alla ni som är tyngda av bördor, mitt ok är ljuvt och min börda är lätt. Vi får byta vår oro, våra bekymmer och felsteg, mot glädje, frid och frihet. 
Jag tänker att det rätt ofta är så med oss människor, vi planerar och tänker hur allt ska bli, men så händer nåt, ändrade planer och oftast blir det i slutändan bättre än det vi tänkte oss från början. Människan spår men Gud rår, sa alltid min kloka farmor Matilda i olika sammanhang - så sant, så sant.
En god middag i Köpenhamn tillsammans med all personal från Nederluleå församling och sen tåget tillbaka till Lund. 
På torsdag - reflektioner och tankar kring kommunikation - sen hemåt - och som alltid - borta bra men hemma bäst.
I helgen har vi varit på gudstjänster i bönhuset på Örnäset med många tänkvärda predikningar. Mässan i Örnäskyrkan på lördagkväll var härlig och det kändes att skaran av ungdomar som gick fram aldrig tog slut :)!!
 
 
Jag var även med i matlaget på lördag. Återigen slår det mig hur bra man pratar när man jobbar tillsammans. Många goda samtal, när vi skar matbröd, slevade upp soppa, torkade borden eller satte oss ner tillsammans för en kopp kaffe. Jag känner stor tacksamhet över gemenskapen och omsorgen! 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela