livetinyhuset.se

Den här bloggen började som en "byggblogg/ dagbok". Nu är vårt nya hem färdigt och vi har flyttat in. Jag gillar att skriva så nu heter bloggen Livet i nyhuset!!

Gräsmattan och livsvisdom

Publicerad 2014-06-01 10:22:00 i Allmänt,

Nu är vi igång med trädgårdsarbetet på riktigt. Vädret är helt på vår sida. Natten till igår regnade det rätt rejält, på förmiddagen vindstilla och jorden lagom fuktig. Jag jämnade till och jämnade till, tittade noga, såg en grop nånstans och jämnade till igen. Aj, vad ont det gjorde i tummarna, jag drog av mig handskarna och upptäckte två rejäla blåsor, en på vardera tummen. Hur dum får man va? Jag tar på mig tunna trädgårdshandskar när jag ska använda tunga redskap - orutinerat. In och söka compeed, ta på de tjockare arbetshandskarna och så fortsätta med sådden.
 
När jag gick där med gräsfrölåden under armen och sådde så gick såklart mina tankar tillbaka till barndomen och bilden av min far som på samma sätt gick med en binge på magen och sådde. Men då var det säd som skulle växa och bli mjöl. Ja - så gammal är jag att jag minns när man sådde för hand och inte hade såningsmaskiner!! 
Jag tänkte också på hur min pappa var en såningsman på andra sätt med sin stillsamma läggning. Vi får börja i Jesu namn, sa han ofta när han skulle börja med nånting, säkert även när han började vårsådden. 
Det går inte att tävla med Gud, sa han, när regnet hotade trots att höet låg torrt på marken, han som ger regn låter även solen skina! 

Jag kommer även ihåg tacksamheten på hösten när skörden var bärgad, höet, säden och potatislandet. Hur han där på åkern kunde ta av sig mössan, knäppa händerna och säga: Nu ska vi tacka Gud för att vi har mat för det här året också. Tacksamhet över det som vi många gånger tar för självklart. Och en stark förtröstan på att Gud fanns med där mitt i vardagsslitet - och så tror jag verkligen att det är. Gud finns med oss mitt i vår vardag, hur den än ser ut!
 
Ja, så gick mina tankar där jag sådde den lilla plätten på framsidan som ska bli vår gräsmatta. Här kommer första veckans bild av den. 
Det som är lite ogärsbevuxet till höger ska bli en blomrabatt så småningom.
Det slog mig också - hur fort ogräset växer, fast man inte sår det!!  Då tänker jag såklart också på det här med barn och vad man försöker ge dom för värderingar. Det finns så många "såningsmän", som vill plantera allt möjligt, hur otroligt viktigt det är vad vi "sår" och framförallt hur vi "är"!
Det gäller förresten nog oss allihopa, vad låter vi gro i oss, vad tar vi till oss, vad påverkas vi av i detta samhälle där vi blir överösta med reklam och röster av alla de slag.
I mitt flickrum i Kållby hade jag en plansch på väggen av Birgitta Yavari, texten löd: Jag kan inte höra dig, för vad du gör talar högre än det du säger!!  Mycket tänkvärt!

Kommentarer

Postat av: Anonym

Publicerad 2014-06-01 11:39:37

Det var mycket vackert skrivet Sonja, värdefullt. Och sant...det berörde. Och jag kunde se din pappa framför mig. Jo det var sån han var.

Svar: Tack :) Jo han hade inga stora åthävor för sig, men var stabil i det tysta!!
Sonja

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Sonja

Vi är ett par i 50-års åldern som bor i Luleå. Alla våra fyra barn har flyttat hemifrån. Vårt hus på Lebäcken på 200 kvm kändes alldeles för stort - så vi sålde det och byggde en Fiskarhedenvillan som är hälften så stor. Bloggen började som en byggblogg, där jag berättade om resan från att köpa en tomt till det färdiga hemmet! Nu har vi flyttat in och stortrivs, men jag gillar att skriva så bloggen får leva vidare under namnet Livet i nyhuset!

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela