livetinyhuset.se

Den här bloggen började som en "byggblogg/ dagbok". Nu är vårt nya hem färdigt och vi har flyttat in. Jag gillar att skriva så nu heter bloggen Livet i nyhuset!!

Valborg och Första maj

Publicerad 2014-05-02 12:02:00 i Allmänt,

Det är intressant att det ändå skiljer lite på traditionerna mellan Sverige och Finland, hur man firar Valborg och första maj. Här i Sverige är det Valborg, med majbrasa och korvgrillning som är det stora, i alla fall för de flesta barnfamiljer.
Hur vädret än är ska man iväg ut med sin fikaväska och sota en korv. Det är ofta en trevlig tillställning och man träffar massor med folk. I år, liksom många andra år tog vi en sväng ut mot Lövskär, där församlingen har sin majbrasa. Lite häftigt, det behöver inte annonseras, man bara vet att där samlas vi och alltid är det några som dagarna innan har samlat ihop till en brasa. Vi hade med oss korv och kaffe, men valde faktiskt att bara vara sociala ett tag och sen grillade vi korven hemma på altanen. I Finland, eller ialla fall i Österbotten är det första maj som är den stora dagen för alla barn, inte för att man demonstrerar och går i tåg, utan för att man far på första majkalas. Man packar sin väska med mjöd och munkar och drar iväg ut i naturen för att fira att våren har anlänt. Ni som inte vet vad mjöd är så kan jag berätta att det är en hemmagjord dryck, med massor med socker, citron, russin o lite jäst i. Den ska stå några dagar och jäsa och sen blir det mjöd, som man alltid ska ha till första maj. Det första majkalas jag kan dra mig till minnes är nog från när jag var 3-4 år gammal. Mamma gjorde iordning fikaväskan åt mig och antagligen nån av mina syskon och sen for vi iväg till farmors trappa, ca 25 meter hemifrån. Jag minns hur vi satt där i solskenet och njöt av vårt fika! Hur länge vi var på vårt majkalas avslöjar inte mitt minne. Det kan ha varit allt från en kvart till några timmar. Vartefter åren gick drog man iväg allt längre hemifrån och allt tidigare på morgonen. Men alltid nånstans ut i naturen. En härlig tradition tycker jag. Våra barn har nog till största delen vuxit upp med den svenska traditionen, fast väl medvetna om mjöd och munkar!! Några år har vi varit i stugan i Kållby och då har de dragit iväg på majkalas med sina kompisar. I år firade vi första maj med att färdigställa de få brädor som är kvar att sätta fast på vår altan
Vädret var soligt, men ändå de sedvanliga vinterkalla vindarna i luften. Vi avslutade dagen med att ha vänner på middag! Ett trevligt första majkalas :)!

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela