livetinyhuset.se

Den här bloggen började som en "byggblogg/ dagbok". Nu är vårt nya hem färdigt och vi har flyttat in. Jag gillar att skriva så nu heter bloggen Livet i nyhuset!!

Snöskottning

Publicerad 2012-12-29 15:05:56 i Allmänt,

Nu är det bestämt, onsdagen 2 januari kommer Norrfjärdens brunnsborrarna och ska kolla om det alls finns nå vatten uppe vid Björngårn. Vädret verkar vara på vår sida, det får inte vara för kallt, då funkar det inte att borra. Elströmmen får vi köpa av grannen för att ha igång pumpen några timmar eller några dagar beroende på hur vattenkvalitén är - spännande! Och hur djupt måste de borra, 50, 70 eller 200 meter?? När de har borrat och fått igång vattnet så tar de ett vattenprov som de lämnar in till kommunen. Är det provet okej så är det klart för ansökan om bygglov. Först kändes det väldigt irriterande att man var tvungen att borra brunn och lämna in vattenprov före bygglovet, men såklart ska man göra det! Vad gör man med ett fint hus om man inte har nå vatten - lite jobbigt läge! Vatten är verkligen livsviktigt! Lite häftigt, tänker jag då att Jesus liknade sig själv vid Levande vatten! Tex när han pratade med kvinnan vid Sykars brunn:"jag är livets vatten, om du dricker av det vattnet blir du aldrig törstig igen" Liknelsen med vatten - då förstår vi förhoppningsvis hur viktig vår relation till Jesus är!! Snöskottning då - jo dagens insats var att skotta bort snön så att brunnsborrarna tar sig in på tomten för att borra brunnen. Termometern visade återigen på minus 22 grader, men med rätta kläder och utrustade med snösläde och spade åkte vi till Björngårn. Det var en rätt enkel insats att frigöra infarten och ytan för brunnen! Även om det kommit rätt mycket snö så är den så lätt. Vi gjorde färdigt en stig bort mot vedhögarna också, för på nyårsafton när vädret verkar vara lite mildare ska vi åka dit igen och fälla några träd för brunnsborrningen. Här kommer ett par bilder från dagens pass.

Julgran

Publicerad 2012-12-22 18:18:40 i Allmänt,

Jag är uppvuxen på landet och en av årets höjdpunkter var när man fick följa med pappa till skogen och hämta julgranen. När vi flyttade till Luleå hade vi ingen egen skog att hämta gran ur. Under några år köpte vi julgran, men det kändes inte heller bra, så beslutet blev att vi köper en plastgran! Den har vi haft under alla år. Men nu är situationen en annan, vi har ju faktiskt egen tomtmark! Så idag åkte vi upp till Björngårn trots att termometern visade -30 grader. Det var så vackert däruppe och vi såg framför oss hur vårt hus står färdigt och brasan brinner i kaminen. Nåväl dagens uppgift var att hämta en gran. Vi pulsade omkring ett tag och skakade snön av några stycken granar- Jack hjälpte villigt till. Vi fastnade för en vackert grön och rätt yvig gran - det blir spännande att se hur den ser ut inomhus. Fast det viktigaste är att den är hämtad från egen skog:)

Borra vatten!!

Publicerad 2012-12-19 21:29:40 i

Bara en kort uppdatering! Vi har inte möjlighet att koppla på det kommunala vattnet så det blir till att borra! Först en stor suck, och hur löser vi det, hur mycket träd måste fällas, snö skottas bort, kanske göra en väg så maskinerna tar sig in, och hur länge tar det då ? Men man ska inte spekulera så mycket när man inte vet! Vi ringde proffsen, brunnsborrarna i Norrfjärden och idag kom en kille till Björngårn och tittade! Vi behöver bara fälla några få träd och skotta undan lite snö, diket är inget problem för dom och el hoppas vi få köpa av grannen ett par dar under borrningen! När har ni tid, undrade jag, vi kan komma i morgon om ni vill!! Härligt - nånting som löser sig snabbt och enkelt! Fast vi ska inte ta dom i morgon, men strax efter nyår!!

20121212 - en dag att minnas

Publicerad 2012-12-12 22:24:02 i Allmänt,

Oj vad mycket som har hänt idag, en del berör huset, en del har med andra saker i livet att göra, och en del saker är faktiskt för stora för att dela på en blogg!:) Vi hade en otroligt rolig dag på jobbet, julfest med "hoppet" på besök, en komiker som verkligen fick oss att skratta och också att tänka efter, hoppet är faktiskt det sista som lämnar en människa! Jullunchen efteråt smakade jättegott! På vägen hem fick jag ett sms av Oscar, "det blir till att söka lägenhet i Linköping", han har alltså kommit in på läkarutbildningen! Min första reaktion, jag började gråta högt för mig själv i bilen, av glädje!! Sen kunde jag ringa honom och gratulera!! På eftermiddagen hade jag ett par telefonsamtal till som kändes för bra för att vara sant, och jag tänkte att jag aldrig mer ska tvivla på Guds omsorg!! Och så till huset, tiden för överklagan har gått ut, och den granne som hotat med att lämna in har ångrat sig, kanske för att Ulf pratade med honom och försökte förstå:): Härligt då kan vi jobba vidare, så ikväll kom Anders Larsson hem till oss för att vi tillsammans skulle titta igenom ritningen en sista gång innan han skickar in den till Fiskarheden för att en arkitekt ska rita upp huset. Vi pratade igenom höjd på fönster, bredd på dörrar, var golvbrunnar ska finnas osv. Det känns mer och mer verkligt för varje steg i processen. Kontraktet är skrivet och nästa steg är bygglovet. Men innan vi kan lämna in om bygglov så måste vi även ha klart om vi kan få kommunalt vatten, kan vi inte det så måste vi borra egen brunn, INNAN vi lämnar in bygglovsansökan. Och beslutet om kommunalt vatten eller inte så är det en på kommunen som ska ge oss besked om- så det kan ju ta sin tid! Vi hoppas det hinner bli klart så vi kan lämna in om bygglov i början på januari. Här kommer planlösningen på vårt hus!
Fast jag garanterar inte att det blir precis så här - vi kan ändra oss ännu med vissa detaljer!

Dagens post

Publicerad 2012-12-06 11:07:00 i

De flesta dagar består posten bara av reklam - och räkningar!!! Det är knappt man ids kolla igenom högen, men idag glimmade det till lite extra- ett brev från Lantmäteriet :) tänk att man kan bli glad över det!! Jo för det betyder att processen fortgår, nu är gränserna klara för vår tomt, den är1840 kvadratmeter stor! Vi har alltså tjuvstartat med röjningen, men såklart kommit överens med säljaren! Nu återstår bara några veckor där säljare, köpare eller Länsstyrelsen kan överklaga, vilket inte är troligt! Och så att betala, snart är det klart--- att söka bygglov. Kartbild på tomten ....

Vår tomt heter alltså Björsbyn 9:107

Mörkrets gärningar......

Publicerad 2012-12-04 15:32:44 i Allmänt,

...är inte alltid onda!
 
Igår tog jag semester på eftermiddagen och Gustav var ledig från skolan, så vi klädde oss ordentligt och åkte upp till Björngårn för att plocka ihop veden från i lördags. Och det var mycket mer än vi kom ihåg. Så vi bar och travade, travade och bar, ett riktigt rejält träningspass.
 
Under de här veckorna när vi hållit på och avverkat och hoppats hinna täcka tomten innan kylan kommer, har jag ofta kommit ihåg min pappa Benjamin och hans uttryck under höbärgningen - det är onödigt att tävla med Gud. Det sa han när mycket torrt hö låg ute på ängen och regnet hotade att komma, vi barn kunde bli stressade och tycka att de andra inte gjorde tillräckligt mycket, då hörde man pappas lugna röst - det är onödigt att tävla med Gud, ger han regn så ger han också solsken, kommer tid så kommer råd. 
Det har jag försökt tänka, vi gör det vi kan och hinner det vi hinner, kommer tid så kommer råd. Vi jobbade på ett par timmar och åkte sen hem och åt middag. 
 
Klockan 19 hade vi träff med en bonde i Brändön för att köpa hö. Vi köpte 5 stora höbalar, totalt 1500 kg. Vi fick två i taget på bilsläpet. Som tur var kom Gustav och hans kompis Mats också med, så när vi hade lastat av de två första balarna så drog dom iväg till Brändön igen för att hämta mer och jag och Ulf började breda ut höet. 
Det var mörkt -ja, det var det, men vi hade utrustat oss med pannlampor och så var det faktiskt månsken så det gick rätt bra!! 
Det gick ganska enkelt att slita upp höbalarna och rulla ut dom över tomten, vi täckte marken där vi har tänkt att huset ska stå. Det var ju rätt kallt, men jag kan lova att man blir varm av att jobba med hö, och gott doftar det också. 
Jag försökte fota.......
 
Det ni ser är Ulfs pannlampa och höet :).
Vi hann t.o.m ta en liten paus och satte oss i bilen och drack vatten och åt en manderin innan pojkarna kom med nästa lass.
Jobbet fortskred, men mina krafter var på upphällningen, så när vi hade brett ut allt hö och en presening, då tog det stopp för mig, inte ett lyft till....men marken var ju täckt med hö, det återstod att sätta dit två preseningar. 
Jag hade tagit semester även tisdageftermiddag så vi bestämde oss för att åka hem och sen skulle jag åka dit nästa dag och göra klart resten.
 
I morse när jag vaknade och tittade på termometern - 20 grader! Ja då kände jag mig rätt nöjd och tacksam över att vi hunnit täcka med hö i alla fall så inte tjälen kryper så långt ner.
 
Så idag efter lunch åkte jag ut igen och kollade vad vi hade gjort i mörkret - och det såg riktigt bra ut. På några få ställen fyllde jag på lite hö och sen bredde jag ut de sista preseningarna och slängde lite vedklabbar och ris över för att det inte ska blåsa bort. Så här blev det...
 
Nu får kylan gärna fortsätta, och snön får komma!!! 

Full gas på röjningen!

Publicerad 2012-12-01 17:49:00 i Allmänt,

Idag hände det mycket på tomten. Vi drog iväg när det ljusnade, fyra stycken, laddade med fikaväska, röjsågen och en betydligt starkare motorsåg än förra lördagen. Motorsågen har vi fått låna av min bror Bernhard, som har det mesta i sitt garage och är generös med att låna ut grejer. 
 
Petter drog igång motorsågen och började fälla träd, och det gick undan ska jag säga. Han fällde och kapade, fällde och kapade och Ulf och jag hade fullt sjå med att bära bort det kapade och hålla oss undan fallande träd.
 
Gustav drog igång röjsågen, och samma fart på han, vi höll inte på att få stopp på honom :) Han fick samma instruktioner som jag hade fått förra lördagen, full gas, alltid från höger, inte tjockare träd än 5 cm i diameter, han följde dom noga, förutom på en punkt - han fällde beydligt tjockare träd än det egentiligen ska gå att göra. 
 
 
Som tur var är maskinerna bensindrivna så att de stannade när bensinen tog slut och tur var ju det annars skulle vi väl aldrig ha fått nån kaffepaus. Men det är ett nöje att se ungdomen arbeta och orken verkar aldrig ta slut. 
Vi avslutade ändå vid 13-tiden för att hinna hem och spola av oss och åka till Nederluleå kyrka till kl. 14. Vi ville ju inte missa Frida och Jockes vigsel!
 
Vi har mätt ut var huset ska stå, så nu återstår bara någar enstaka stora träd annars är allt kapat. På måndag ska vi hämta höbalar och börja täcka marken. Jag måste ju också sätta in en bild på hur stor gläntan är nu.

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela