livetinyhuset.se

Den här bloggen började som en "byggblogg/ dagbok". Nu är vårt nya hem färdigt och vi har flyttat in. Jag gillar att skriva så nu heter bloggen Livet i nyhuset!!

Mörkrets gärningar......

Publicerad 2012-12-04 15:32:44 i Allmänt,

...är inte alltid onda!
 
Igår tog jag semester på eftermiddagen och Gustav var ledig från skolan, så vi klädde oss ordentligt och åkte upp till Björngårn för att plocka ihop veden från i lördags. Och det var mycket mer än vi kom ihåg. Så vi bar och travade, travade och bar, ett riktigt rejält träningspass.
 
Under de här veckorna när vi hållit på och avverkat och hoppats hinna täcka tomten innan kylan kommer, har jag ofta kommit ihåg min pappa Benjamin och hans uttryck under höbärgningen - det är onödigt att tävla med Gud. Det sa han när mycket torrt hö låg ute på ängen och regnet hotade att komma, vi barn kunde bli stressade och tycka att de andra inte gjorde tillräckligt mycket, då hörde man pappas lugna röst - det är onödigt att tävla med Gud, ger han regn så ger han också solsken, kommer tid så kommer råd. 
Det har jag försökt tänka, vi gör det vi kan och hinner det vi hinner, kommer tid så kommer råd. Vi jobbade på ett par timmar och åkte sen hem och åt middag. 
 
Klockan 19 hade vi träff med en bonde i Brändön för att köpa hö. Vi köpte 5 stora höbalar, totalt 1500 kg. Vi fick två i taget på bilsläpet. Som tur var kom Gustav och hans kompis Mats också med, så när vi hade lastat av de två första balarna så drog dom iväg till Brändön igen för att hämta mer och jag och Ulf började breda ut höet. 
Det var mörkt -ja, det var det, men vi hade utrustat oss med pannlampor och så var det faktiskt månsken så det gick rätt bra!! 
Det gick ganska enkelt att slita upp höbalarna och rulla ut dom över tomten, vi täckte marken där vi har tänkt att huset ska stå. Det var ju rätt kallt, men jag kan lova att man blir varm av att jobba med hö, och gott doftar det också. 
Jag försökte fota.......
 
Det ni ser är Ulfs pannlampa och höet :).
Vi hann t.o.m ta en liten paus och satte oss i bilen och drack vatten och åt en manderin innan pojkarna kom med nästa lass.
Jobbet fortskred, men mina krafter var på upphällningen, så när vi hade brett ut allt hö och en presening, då tog det stopp för mig, inte ett lyft till....men marken var ju täckt med hö, det återstod att sätta dit två preseningar. 
Jag hade tagit semester även tisdageftermiddag så vi bestämde oss för att åka hem och sen skulle jag åka dit nästa dag och göra klart resten.
 
I morse när jag vaknade och tittade på termometern - 20 grader! Ja då kände jag mig rätt nöjd och tacksam över att vi hunnit täcka med hö i alla fall så inte tjälen kryper så långt ner.
 
Så idag efter lunch åkte jag ut igen och kollade vad vi hade gjort i mörkret - och det såg riktigt bra ut. På några få ställen fyllde jag på lite hö och sen bredde jag ut de sista preseningarna och slängde lite vedklabbar och ris över för att det inte ska blåsa bort. Så här blev det...
 
Nu får kylan gärna fortsätta, och snön får komma!!! 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela