livetinyhuset.se

Den här bloggen började som en "byggblogg/ dagbok". Nu är vårt nya hem färdigt och vi har flyttat in. Jag gillar att skriva så nu heter bloggen Livet i nyhuset!!

Röjsågen - vilken maskin!!

Publicerad 2012-11-28 22:35:29 i Allmänt,

Så kom den då äntligen från Korpilombolo - röjsågen, som vi har köpt på Blocket!! Och vilken maskin! 
 
När det ljusnade på lördagmorgon var vi vid tomten, vi hade tagit med oss matsäck, hunden, motorsågen och den nyinköpta röjsågen. Det var min uppgift att använda röjsågen, selen sattes på, vi ställde in den för min längd och jag fick noggranna instruktioner av min kära man hur jag ska använda den. Full gas, bestämt, alltid från höger och kööör --- och vips så föll ett träd och ett till och ett till.... fast dom var inte tjocka i diameter. Det var verkligen roligt, det kändes att det hände så mycket på så kort tid, och så här såg det ut.
 
Jag kände mig så proffsig:) Efter en kvarts sågande, jag med röjsåg och Ulf med motorsågen var det dags att fixa undan det vi sågat. Och det var svettigt värre, men roligt ändå. 
 
Efter drygt en timmes jobbande tyckte vi att vi var värda kaffe och smörgås, underbart gott! Kaffe är faktiskt godast i skogen. Jack gillade att vi fikade, för annars var han fast i ett långt band en bit ifrån oss. Här trivs han med Ulf! 
 
Idag hade vi också våra först gäster till Björngårn, det var Ulfs syster med man som kom och tittade var vi ska börja bo! Med sig hade dom en stor flaska Coca cola, det var uppskattat! 
 
Vi jobbade på i drygt fyra timmar - tills mörkret kom- och kände oss väldigt nöjda med dagens pass, gläntan växer där huset ska stå, vår vedtrave växer, och även våra muskler!!  Sen var det otroligt skönt med bastu när vi kom hem!
Det är svårt att visa med bilder, men snaaart ryms vårt hus på den kalhuggna marken! Då ska vi täcka med halm och presenning!!

Nu är vi igång...

Publicerad 2012-11-25 14:44:30 i Allmänt,

Så var det då äntligen 9 oktober när byggnadsnämnden hade sitt möte - och vi fick JA - inte helt oväntat! Jätteroligt och samtidigt vände det sig i magen en extra gång, det här verkar bli av!!!
Vi kontaktade vår mysiga säljare och gjorde upp om en tid för att träffas och skriva köpekontrakt.
Köpekontrakt ... vänta nu hur skriver vi det?? Surfa på nätet igen, det finns blanketter att köpa, men nästan 300 kr för ett papper lät lite dyrt! 
Ulf gick in på Akademibokhandeln och där fanns både köpekontrakt och köpebrev för 39 kr st, perfekt, då blir allting rätt gjort! 
 
Vi kom överens med säljaren att det var okej att vi började avverka skogen på tomten fast den inte var avstyckad ännu. Vi skrev pappren och betalade en handpenning, inväntade förhandsbeskedet skritfligt och förde alla papper till Lantmäteriet för att få tomten avstyckad. Då kom nästa kalldusch: " vi har jättemycket jobb så det här tittar vi nog på till våren"!  TILL VÅREN, utbrast jag, vi vill börja gjuta grunden i mars!!  Jaha okej, ni ska bygga, då ska vi se vad vi kan göra! 
 
Och den här gången blev vi glatt överraskade, det tog bara ett par veckor så ringde en pratglad man från Lantmäteriet och undrade om vi hade tid att följa med ut och visa stället så mäter han ut vår tomt!  Självklart såg vi till att ha tid med det.
 
Ännu kan vi inte riktigt slappna av, en granne kommer eventuellt att överklaga för att han vill att kommunen ska skynda på med den nya vägen till stallet. Tack och lov ska det vara ett möte om det snart, så vi hoppas och ber att det ska bli ett bra möte.
 
Trots hotet om överklagan bestämde vi oss för att börja avverka, det var en rätt härlig känsla att få börja röja. Vi kände oss som riktiga nybyggare.
 
Vi stod och tittade och funderade, hur långt från vägen vill vi att huset ska stå - och hur långt från ängen. Vi bestämde att först hugga ner träden där huset ska stå, vi tävlar ju lite mot kylan. Vi vill hinna hugga ner, röja undan och täcka med halm och pressening innan kylan och tjälen kommer, för att vi ska kunna gjuta grunden i mars - april. Så nu vet ni varför det är så milt ute:)!
 
Här har de första träden fallit!
 
Och så här mycket ved blev det första dagen! (Jag tror inte pappa Benjamin skulle ha varit riktigt nöjd med hur vi kapat och travat veden, men just nu är det inte prio ett hur traven ser ut, det blir nästa höst:)
 

Vilket hus ska vi bygga???

Publicerad 2012-11-23 21:21:00 i Allmänt,

Så har vi då lämnat in ansökan om förhandsbesked och vår handläggare sa att eftersom vi fått ja från miljökontoret så ser hon inga hinder för att vi inte skulle få ja på förhandsbeskedet.
Då började vi på allvar fundera på vilket hus vi ska bygga. Några krav har vi som vi inte vill pruta på - öppen planlösning vardagsrum- kök, tre sovrum, bastu och vidbyggt garage. 
Från början var vi säkra på att det skulle bli Älvsbyhus, modell Tyr, men min man är av den grundliga sorten och ville gärna kolla på lite andra modeller oxå :). Högen av huskataloger växte på köksbänken, vi bläddrade och vi surfade, vi hittade många fina hus, men inget som var exact som vi ville ha det. Sen har vi ju satt en viss budget också, priset får inte skena iväg hur som helst.
 
Till slut var tre hustillverkare kvar att kolla lite närmare på, Älvsbyhus, Smålandsvillan och Fiskarhedenvillan. Vi träffade alla tre försäljare, var på husvisningar och tittade på de tre husmodellerna som var aktuella.
Älvsbyhus var prisvärt, ljust och fint, vi gillade kök - vardagsrum, MEN man får inte flytta väggar och dörrar och sen var det lite andra detaljer som vi inte heller riktigt kunde acceptera.
Smålandsvillan, något dyrare, men inte så mycket bättre med att förändra ritningen och där var vi inte heller riktigt nöjda med alla detaljer.
 
Så kom vi då till Fiskarhedenvillan, vi tittade på en helt annan modell än den vi tänkt bygga, men vi gillade det vi såg! Vackra fönster, gediget, dörrfoder av trä och breda fina golvsocklar, man kan bygga ryggåstak i kök och vardagsrum  OCH för ett pris på knappt 4000 kr får man göra om ritningen nästan hur man vill :).
 
Vi fastnade för en modell som heter Ärlan och vi ville gärna se en sån i verkligheten. Fiskarhedens försäljare Anders Larsson tog reda på var en sådan fanns, och den närmaste fanns i Sundsvall. Ägaren kontaktades - och självklart fick vi komma och titta på huset!
Då fick det bli en minisemester till Sundsvall!! Det blev en trevlig resa och även om vi inte kommer att bygga exact som dom så blev vi ändå mer säkra på att det huset vill vi bygga.
 
Det har blivit många timmar vid datorn och ritprogrammet som finns på Fiskarhedenvillans hemsida, (om jag ska vara ärlig så är det Ulf som ritar och jag säger sen vad jag tycker  och sen kommer han med nya förslag osv osv)
Och det känns jätteroligt, snart måste vi bestämma oss....  och det är oxå roligt! 
 
 

Månader av väntan på olika tillstånd

Publicerad 2012-11-20 18:00:00 i Allmänt,

Vi lämnade in ansökan om förhandsbesked i slutet av januari, vi ringde med jämna mellanrum till kommunen och kollade hur kvarnarna malde. Vår tomt ligger utanför byggplanerat område, så vi ska mest troligt gräva egen vattenbrunn och också ha eget avloppssystem. I början av april fick vi veta att en granne var orolig för att vårt avlopp skulle förstöra hans vattenbrun. Så vi rekommenderades att först söka om miljötillstånd. Hur skulle det lösas?? Infiltration godkändes inte, det måste bli ett minireningsverk. Det blev många timmar på nätet för Ulf som läste på om olika lösningar. Vi kontaktade en firma som skulle hjälpa oss rita avloppssystemet och även hjälpa oss med ansökan. Löften som inte hölls, vi har inte tid just nu, vänd er till den och den firman. Vi ringde några olika, men fick inga riktiga svar och kostnaden skulle ha skenat iväg bara för ansökan. Veckorna gick och luften höll på att gå ur oss, då tog vi oss samman och bokade tid på miljökontoret!! Och det som hade låtit så svårt var egentligen väldigt enkelt, vi fyllde i en blankett hur vi hade tänkt oss och vilken typ av reningsverk vi skulle ha. Sen skissade vi upp på en karta hur det skulle ligga på tomten - och ansökan lämnades in. I början på juli kom en miljötjänstekvinna ut och tittade hur det såg ut "in the real life"hon skulle handlägga ärendet - och så blev det semester!
Ett par bilder från dagen när miljökvinnan var ut och tittade! I mitten av augusti fick vi äntligen klart med miljötillståndet och ansökan om förhandsbesked aktualiserades

Den skogsbeklädda tomten

Publicerad 2012-11-17 19:12:06 i Allmänt,

I januari 2012 skrev vi förhandskontrakt på tomten och lämnade in ansökan om förhandsbesked till kommunen och sen ..............började den långa väntan.

Tanken på att bygga föds...

Publicerad 2012-11-17 19:06:00 i Allmänt,

Vi har under ett par år funderat på att sälja huset,som känns alldeles för stort sen tre av barnen flyttat ut. Vi har pratat om lägenhet, det känns enkelt och billigt. Men sommaren 2011 hälsade vi på ett par goda vänner i Sunderbyn, som bor i ett 10 år gammalt älvsbyhus - och det känns fortfarnade fint och fräscht! Tanken slog oss, tänk om vi skulle bygga ett hus, litet och nätt, anpassat för de behov vi har nu, och det måste inte kosta skjortan. 
 
Sagt och gjort, vi ställde oss i kommunens tomtkö - och fick efter några veckor beskedet att vi står på plats 832 i tomtkön! Det kändes inte så upplyftande. Sen vi väl bestämt oss för att bygga vill vi göra det snaaart. 
Vi letade febrilt efter hemmansägare runt Luleå som ägde mark och kanske ville sälja en bit åt oss. Tack vare våra vänner Kristina och Lennart fick vi tips om en kvinna i Björsbyn, vi ringde henne och hon skulle fundera på saken!
 
Efter en vecka tog vi kontakt igen och JO, tanten ville sälja åt oss och hade ett par ställen att välja på i Björsbyn. I början av december 2011 var vi en snöig söndag och tittade runt och vi fastnade för Björngårn

Bygga hus

Publicerad 2012-11-16 22:34:55 i Allmänt,

Här kommer vi att berätta om resan från att hitta en tomt, ansökan om miljötillstånd, förhandsbesked, bygglov - till det färdiga fina huset vi fantiserar om

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela