livetinyhuset.se

Den här bloggen började som en "byggblogg/ dagbok". Nu är vårt nya hem färdigt och vi har flyttat in. Jag gillar att skriva så nu heter bloggen Livet i nyhuset!!

Trädgårdsdrömmar

Publicerad 2013-08-28 22:38:26 i Allmänt,

Tänk att vi är skapta så att vi alltid planerar och fantiserar om "sen". För visst är det så att det kan vara rätt svårt att leva nu? Eller kanske det är så att vi lever både nu och framåt?! Samtidigt är det roligt att det är så!
 Vi börjar snart, alldesles snart ana slutet på själva byggtiden. Vi väljer kakel och klinker och vi har fått köra material från vårt lagårdsförråd till Björngårn. Bastupanelen från Finland var det första som flyttades!
 
Självklart kommer nästa stora projekt som vi hittils inte ägnat så mycket tankar - TRÄDGÅRDEN! Hur vill vi ha det på utsidan?? 
För att få lite inspiration kontaktade vi Marianne i Hortlax och åkte och tittade på deras fantastiska trädgård. Vi kanske ska ha det så här 
 Eller kanske  så här 
De hade så mycket vackert - vi blev väldigt inspirerade. Igår kom Marianne till Björngårn för att titta på tomten och höra vad vi har för tankar och idéer. Lite förslag fick vi på en gång, sen ska hon göra ett genomtänkt förslag åt oss under vintern. SÅ spännande!
Ikväll fick vi också tag på en traktor som kom och jämnade ut fyllnadsmassorna vi fått, å hoppsan vilken stor gård vi får. Det gäller verkligen att tänka klokt hur vi vill använda den.
 
Fast å andra sidan kan man ändra sig med åren. Allt går ju att förändra!  Och ibland förändras livet lite väl snabbt, då är det gott att tänka på¨den välkända sången som slutar " Löftena de stå kvar" 
På fredagmorgon startar vår roadtrip till Malmö - flyttlass åt Petter :)! Vi hörs i slutet på nästa vecka!

Välkommen

Publicerad 2013-08-24 21:32:00 i Allmänt,

Välkommen- det hoppas jag att vår trappa, bro eller entré ska utstråla! (Jag vet inte riktigt vad jag ska kalla den) . 
Idag när vi kom till vårt nya hem så var den i alla fall  färdigbyggd, vår nya bro! Jag tror det var Joakim som satte trädäcket på den igår och den är så fin och välgjord!
På sommarmorgnarna ska vi sitta och dricka kaffe på den och njuta av fågelsången och friden. Och på vintern ska det ska stå en ljuslykta på den och ljuset ska ofta vara tänt och signalera - välkommen in!!  Och vet ni, jag hoppas att bron blir ful och sliten rätt fort. Det betyder att vi har vänner som hälsar på oss! Så välkomna allihopa oberoende om ljuslyktan är tänd eller inte! 

El och vatten

Publicerad 2013-08-23 22:20:40 i Allmänt,

Nu är det dags för elektrikern att komma och dra alla ledningar - och det är inte lite. Igår hade vi ett möte med Niklas från Runes El, det var andra eller tredje gången vi pratade el. Nu hade han med sig en noggrann ritning som vi gick igenom tillsammans! Är vi nu säkra på var vi vill ha alla eluttag, spotlights, fiberbelysning till bastun, högtalare, internet, styrning för markis osv osv osv 
 
Tur att Ulf har lite inblick i det här med el, jag tyckte ibland att det lät som ryska, men som ni ser verkar de förstå varandra  rätt bra när de pratar el.
Men sen för att allt ska fungera så måste alla trådar kopplas ihop med huvudcentralen, annars är det ju ingen idé med alla trådar!
 
Är det månne så med oss människor också, vi "kopplar trådar", vi grejar och donar och gör upp planer, men det kan kännas ganska tomt och "strömlöst" om vi inte kopplar upp mot "huvudcentralen"! Återigen kommer versen från vårt vigseltal för mig:  Ps 127: 1 "Om Herren inte byggger huset arbeta de fåfängt som bygga därpå !"  Det känns så gott, i stort som i smått att få lämna allt till Gud i bön. 
 
En stund efter att elektrikern åkt så kom nästa man, Niklas från SunOff, då blev det markis och persiennsnack. Fast det var inte så svårt, inte så många beslut att ta - ganska självklara saker. Och färgerna har vi bestämt idag.
Killen från som ansvarar för VVS hörde också av sig till Ulf och de fick gå igenom rum för rum hur vi ska ha det. Så nu kan det inte vara så mycket kvar att bestämma och välja...... jo just det kakel och klinker. I stort sett vet vi vilka fäger och former vi vill ha, vi måste bara åka till en affär och få exakta koder på det för att lämna till plattsättaren. Vi tänkte göra det idag, men när vi kom till affären strax efter 16, så var det stängt och en lapp på dörren - Sommartider 10-16  lördagar stängt- snopet! Men vi hinner nästa vecka
I eftermiddag när vi kom till bygget möttes vi av dessa högar :) 
Vi är så nöjd över alla lass jord vi fått, det känns att vi kan göra vad vi vill av tomten. Just det "vad vi vill", men vad vill vi göra?? Vi hoppas det klarnar så småningom! Nästa vecka ska vi i alla fall ta dit en traktor som fixar till det lite grann. 
Inne händer det också mycket, i stort sett alla innerväggar är uppsatta  och vi såg tydliga spår av elektrikern.
Det här är förresten väggen i köket   där köksinredningen ska vara och så skymtar ni bastuväggen längst till höger!

Mycket på gång!

Publicerad 2013-08-19 22:06:37 i Allmänt,

Oj vad tiden går fort, snart en vecka sen jag skrev sist och det har hänt jättemycket på bygget -och annars också!
Alla takpannor är på plats och snart är trappan också färdig. Här håller Krister och Joakim på och sätter dom sista takpannorna, snyggt va?!
Vår ecobox, som jag faktiskt är lite stolt över- ett alldeles eget litet reningsverk är satt på plats, och den är mycket större än jag trodde! Det gör ingenting fast vi har diaréer flera dagar på raken :) 
Sen ska det isoleras runt den och sättas grus och jord - och nå vackra blommor kanske!
OCK så var det ju det där med fyllnadsmassor, var ska vi få tag på det utan att det ska kosta multum: Ulf pratade med dom på BDX, det enda de hade att erbjuda var en grus och jordblandning som var uppsopad från gator och vägar, visserligen rengjord på nå sätt, men ändå, vi har ju egen brunn på tomten. Vi tackade nej och frågade om det inte fanns nå annat, men icke det! 
En timme senare ringer en chaufför till Ulf och undrar var han ska lämpa av massorna!!! Vi vet inte riktigt hur det gick till, hur de fick reda på att vi behöver fyllnadsjord. Men på Lulsundet grävs det massor och dom var hur glada som helst att få tömma sina lass hos oss och vi var nog ännu gladare! Just nu ser baksidan ut så här 
Idag tog jag min vana trogen tog jag en vända förbi Björngårn när jag var ute i ett jobbärende - och det var otroligt mycket som hände samtidigt- jag blev alldeles hög och glömde nästan bort vad jag hade tänkt fråga snickarna om. Fyllnadsjorden planades ut av en traktor och inomhus tror jag det var fem snickare som höll på med olika saker. Plast och glespanel i garaget och mellanväggarna är spirades upp. Ikväll när vi var där kunde man ana storleken på rummen! Ett av sovrummen kändes mindre än jag hade tänkt mig, men kök och vardagsrum kändes större!! Oj vad roligt det är! 
Förutom bygget har vi då under helgen  varit till stugan i Kållby - igen :)! Men vi var faktiskt bjudna på bröllop och då kan man ju bara inte tacka nej! Min brorsdotter Lina gifte sig med sin Staffan. När vi satt i kyrkan och väntade att brudparet skulle komma in kände jag mig ganska oberörd, men när  första versen på "Gud se i nåd till dessa två" sjöngs, då stockades rösten och ögonen tårades! Det är stort när två männsikor säger ja till varandra och lovar att vara varandra trogen tills döden skiljer dom åt! Äktenskapet är en fantastisk gåva! De var så fina och sen var det en jättetrevlig bröllopsfest!
På söndag hann vi vara på gudstjänst i Jakobstads kyrka när Elin och hennes kollegor välsignades för sina  tjänster i församlingen. Underbart att ha möjlighet att vara med!
Helgens höjdpunker var inte slut med det - Oscar och Sandra kom från Linköping för att vara en vecka i Jeppis. De landade kl.13 i Vasa och Gustav och Carolin hämtade dom. Elin och Johan kom också och så vi åt middag tillsammans allihopa i stugan!  Så roligt, finns det nå bättre än att få umgås med nära och kära?!  Vi saknade förstås Petter som är i Malmö, men han skrev att han har det "asbra"! 
På hemvägen kände vi oss så glada och tacksamma över helgen, nöjda att vi ändå  åkte den långa vägen, trots att det var tredje gången på fyra veckor!!

Ett stänk av vemod

Publicerad 2013-08-12 22:15:04 i Allmänt,

Många timmar på bygget under förra veckan, som var sista semesterveckan. Det är roligt att se snickarna jobba och jag inser också hur mycket som görs som inte syns så mycket. Här håller Robin från LBM på och sätter glespanel , som sen takpanelen ska fästas i!
 
Trots att ritningarna är klara sen länge så är det ändå många små detaljer att fundera över, undrar vad som diskuteras här? Kanske hur bastun ska byggas, eller när ekoboxen ska grrävas ner? eller nånting om trappan som Krister precis börjat bygga???
 
I helgen har vi varit till stugan igen och också fått vara på stormöten i Kållby. Vi var där  på lördag, och det var riktigt bra predikningar, handlade mycket om förtröstan och att våga lägga fram allt till Gud i bön, smått som stort och lita på att Gud hör bön! 
I morse när jag körde till jobbet var det med ett stänk av vemod i hjärtat. Två av våra barn påbörjar helt nya perioder i sina liv, roligt men även lite oro!   Jag och Ulf kommer att ha ett liv i tvåsamhet, varje dag!! Jag är så tacksam att vi har varann. Men det här med att slåppa taget är inte alltid så enkelt...
Jag har då och då tänkt på en predikan som jag hörde för drygt ett år sen och som berörde mig så djupt. Den handlade om Mose i vassen. Hur mamman tätade korgen, gjorde den så bra som möjligt, men sen var hon tvungen att lägga ut Mose och korgen i Nilfloden och hoppas och be att Gud går med och att rätt person skulle hitta den. Så gick det, faraos dotter hittade korgen och Mose blev räddad på ett förunderligt sätt.  Som förälder försöker man förbereda sina barn för vuxenlivet på det sätt man tror är bäst,  ge dom redskap, tillit och tro till sig själva, till andra och till Gud. Men sen måste man liksom släppa taget och de tar steget ut i livets flod. Då hoppas man och ber att "korgen" ska hålla, att "floden" far varligt fram och att Gud vägleder och sänder dom rätta människorna i deras väg! Samtidigt som jag känner vemod så är jag tacksam över livets gång och att barnen hittar sina livsvägar!  Nog om det :)! 
 
I kväll när vi var och städade vid vårt nya hem hade vi fått en ny trappa som visserligen inte är helt färdig än, men man kan ana hur fin den blir! Ni som har besökt Björngårn kanske också lägger märke till hur öppet det är mot ängen:) 
 
 

Insikt !

Publicerad 2013-08-07 00:04:30 i Allmänt,

Svenni skrev i en kommentar till förra inlägget att jag hade väl gjort en insikt och Ulf hade utsikt, därav rubriken!  Och visst har vi gjort insikter!
Igår hade vi två rätt långa arbetspass vid vårt nya hem. Förmiddagens jobb bestod mest av städning, plocka ihop, och lasta släpet. Gustav och Carolin kom och körde skräpet till Kronan så jag och Ulf  även hann med lite målning.
 
Kvällspasset det var -----målning :)  Vi fick rätt mycket gjort för ungdomarna kom även på kvällen och fattade tag i färgpytsar och penslar och målade carporten andra varvet!
 
Dom fick mycket gjort även om de hann vara lite romantiska också!!
Vi fick även besök av våra vänner Ingrid och Urban -alltid lika roligt när nån tittar förbi!
 
I morse när jag och Ulf drack kaffe på säng  kom vi på att det i sommar är 30 år sen vi första gången såg varandra och nånstans anade att det skulle nog bli vi - även om det tog ett år till innan vi blev tillsammans! Vi pratade om kärlek, hur kära vi var och hur kärleken växer med åren. Jag vet inte om det beror på att vi bygger nu, men jag fick för mig att kärleken kan vara som en mur, som man bygger på tillsammans och den blir alltmer stabil när åren går. Vardagen som man delar, medgångar och motgångar, sorger  och glädjeämnen, allt gör att man svetsas samman. Vinden må blåsa och livet fara hårt fram, men muren håller....  Jag  har gjort en insikt - det gamla ordet LIVSKAMRAT har blivit ett av dom finaste orden jag vet, det säger så mycket vad kärlek och äktenskap handlar om! Jag  är så tacksam över min livskamrat! 
Tillbaka till bygget ..........
I eftermiddag när vi kom till Björngårn var hela insidan plastad, när man står där och tittar och tänker att vi ska bo i en plastpåse, då förstår man hur viktigt det är med ventilationen!
 
 
Sen blev det målning igen och fortfarande tycker jag det är roligt. Samtidigt är det skönt när vi börjar se slutet och kan säga att nån del av huset är färdigmålad och efter ikväll  kan vi säga att gavlen mot ängen är färdig!  Men snart ser jag färg även när jag blundar och hur jag än duschar och skrubbar och tvättar har jag ändå nån färgfläck kvar nånstans! Fast egentligen bryr jag mig inte! Lite tråkigare är det med alla blåmärken och skrapsår jag lyckats skaffa mig vid bygget. Så fort jag nuddar i något får jag ett blåmärke, sen har jag ofta lite för bråttom, och snubblar - och vips har jag ett skrapsår till!! Fast det kan det vara värt:)

Utsikt och utsikt

Publicerad 2013-08-04 19:33:25 i Allmänt,

Igår (lördag) tog vi det lite lugnt på förmiddagen. Elin o Johan var hos oss så vi ville hinna umgås lite med dom innan  de skulle iväg på bröllop! Dessutom besväras Ulf av ett envist ryggskott. 
Så småningom åkte vi ändå iväg till bygget, det är som svårt att låta bli :)! Vi städade och plockade både inne och ute. En massa småbitar isolering låg överallt. Vad skönt det ska bli när huset är färdigisolerat, det tror jag säkert snickarna också tycker!  Det kliar på kroppen och överallt så fort man tar i det! 
Målningen då? Jo vindskivan mot ängen tyckte jag behövde prioriteras, så att snickarna sen kan lägga på plåtkanten. Ingen byggställning fanns på plats, så vi satte ihop den dubbla stegen för att nå ända upp till nocken. Eftersom Ulf hade ont i ryggen så var det självklart jag som skulle klättra upp, medan han hade den ansvarsfulla uppgiften att hålla i stegen!  Jag tog färgpytsen och penseln och klättrade och klättrade och klättrade - kändes det som och så var jag äntligen där högst upp och började måla. Lite vingligt kändes det från början, fast jag litade blint på mannen som höll i stegen! Det gör jag i alla lägen!! Sen jag väl var igång gick det ganska enkelt och fort, även om jag fick klättra upp och ner ganska många gånger för att vi behövde flytta på stegen. Dessutom är det en rätt trevlig utsikt när man är så högt upp. 
På kvällen kom våra goda vänner Gunmaj och Svenni på besök, vi pratade om bygget och dagens projekt. Jag berättade om målningen och vilken utsikt jag hade haft och  Ulf visade åt dom vilken  utsikt han hade haft mest hela eftermiddagen ................:)
 
När vindskivorna var målade fick några knutbrädor också färg, men då behövde jag inte klättra så högt!
Idag en välbehövlig vilodag - skönt med söndag! Allt har sin tid!

Salningar

Publicerad 2013-08-01 23:13:39 i Allmänt,

Igår kväll och idag har vi målat salningar! Just det, jag visste att det var många fler än jag som inte visste vad det ordet betyder. Men nu vet jag vad en salning är så jag kan förklara, det är ribban eller brädan som man lägger lodrätt mot fönstret, precis kloss mot fönsterfodret! Jag hoppas ni förstod, annars, kom på studiebesök så kan jag förklara. Jag stod i vårt blivande vardagsrum och målade för att vara säker på att regnet inte skulle förstöra jobbet sen. 
Det var trevligt att stå vid de stora fönstren och måla. tankarna far iväg -  jag såg braskaminen framför mig. hur lågorna fladdrade och elden värmde.  Snön ligger vit där ute och vi sitter och småpratar i soffan eller löser korsord:)  Så knackar det på dörren och goda vänner kommer och hälsar på i vårt fina hem. Kaffepannan puttrar ...... 
Just det - vi har ju med oss en termos - så kaffepaus blir det! 
När grunden gjordes förvånades jag över hur mycket som finns i det fördolda - och tänk det är nästan likadant med taket:) Nu dras elrör och ventilationsrören, sen plastas det in. Krister och Robin har haft ett drygt jobb idag med att plasta in det höga ryggåstaket! 
Det är som med oss människor, det finns så otroligt mycket under ytan!  Och väldigt ofta är vi "inplastade" och vill inte visa vad som finns där inne!  Hur ofta har jag inte fått frågan: "Hur är det?" och svarat:" Bra", fast livet har kännts hur jobbigt som helst!  
 
Tant Mona i min hemby Kållby har ett standardsvar, när någon frågar, Hur är det, så svarar hon: "som vanligt", fiffigt va, då behöver hon aldrig låtsas! Ju äldre jag blir desto försiktigare har jag blivit  att dra snabba slutsatser om andra människor, jag vet inte vad som döljer sig under ytan, innan vi vandrat ett tag tillsammans!  Jag har också blivit försiktigare med att säga: " jag förstår" när nån berättar nåt jobbigt för mig! Jag tror inte jag helt kan förstå saker som jag inte själv upplevt, jag kan ana smärtan,  men inte förstå hur det känns.  "Bären varandras bördor, så uppfyller ni Kristi lag" står det i Biblen, det tror jag betyder att man orkar lyssna, vågar se och stanna kvar!!
Kanske är det lika svårt att förstå nån annans glädje?? Eller?
 
Till Björngårn igen - det händer saker på tomten också, Anders från Boden var och köpte veden vi hade till salu, när han förstod att vi skulle såga ner fler träd på tomten erbjöd han sig att göra det, mot att han får ta veden! DEAL!!
 
Alla är helnöjda, så idag skred han till verket, träden ramlade omkull som käglor!! Vad stor tomt vi har, när nästan alla träd på baksidan är borta! Vad ska vi göra med den? Hur mycket ska vi fylla upp? Hur stor gräsmatta ska vi ha? Och vilka planteringar? Frågorna och funderingarna tar inte slut än på länge.....

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela