livetinyhuset.se

Den här bloggen började som en "byggblogg/ dagbok". Nu är vårt nya hem färdigt och vi har flyttat in. Jag gillar att skriva så nu heter bloggen Livet i nyhuset!!

Byggsemester

Publicerad 2013-07-31 15:45:17 i Allmänt,

Så har vi då varit några dagar i stugan i Finland. Inte på 16 år har vi tillbringat så lite tid i Finland på semestern, men så har vi heller aldrig förut byggt hus! Det var ändå så otroligt skönt att tillbringa några dar därnere. Jag njuter nästan mest av mina morgonpromenader med hunden och sen att få hoppa i ån och simma!!! Självklart också att basta och bada i ån!  Vilken livskvalité!  Atmosfären i stugan andas frid - inga måsten, man får läsa länge på kvällen - och det är helt ok att sova lite längre på morgon, eller ta en tupplur i gungan under dagen. Det behöver inte vara så välstädat,  maten kan vara lite enklare, det är inte så noga, det är ju i stugan!  Och den mesta tiden tillbringar vi utomhus på altanen. Jag måste bara sätta in en bild som är tagen från vår altan - det är så vackert!!
 
Sen att träffa barn, syskon och vänner, det är ju också trevligt, fast vi hann inte eller orkade inte, vara så sociala som vi brukar! Bygget fanns lite där i bakhuvet och spökade! 
Vi hade med oss en inköpslista, så det blev rätt många besök i byggvaruhus. Vi köpte kranar, duschset, målfärg, handfat, förrrådsdörr, bastupanel, beställde mosaik och parkettgolv osv, osv . På hemvägen i bilen satt vi och roade oss med att räkna ut hur mycket vi hade sparat på att handla i Finland. Det blev nästan 30 000 kr - det ni!!! 
 
I morse när  vi kom till Björngårn hade det förstås hänt massor, isoleringen invändigt är så gott som färdig, och Krister skulle börja dra ventilationen i taket! 
 
På  utsidan är takpannorna på plats på garaget och på baksidanav huset, på framsidan ska trappan först byggas och entrétaket sättas på plats innan takpannorna sätts på! 
Visst blir det fint:) vi gläds!  Men ännu finns det kvar att måla, så nu åker färgbyttorna fram igen och målningen fortsätter! Byggsemestern är slut:) eller kanske den börjar igen, det beror på hur man tänker och vad som är semester för oss var och en!  Roligt är det - och då är det väl semester.............

Låst hus!!

Publicerad 2013-07-24 17:44:53 i Allmänt,

Idag började vi jobba från morgon på bygget, eller ja, vad är det kl.9? Har man semester är det väl morgon, annars är det förmiddag! Målning stod på programmet:)! Det är faktiskt betydligt mer att måla än jag hade föreställt mig, tur att jag gillar att måla. Ulf brukar inte tycka om det, men t.o.m han tycker det är skoj nu! Vi har fullt sjå att hinna måla undan snickarna! Men det är så otroligt bra att kunna måla innan alla detaljer är på plats så slipper vi tejpa så mycket! Vissa knutbrädor är redan uppsatta, snickarna kan ju inte stå arbetslösa och vänta på att vi ska måla! Dörr- och fönsterfoder har vi målat en del innan de sätts upp!
Dörrarna är på plats, men inte garageporten, den spikas tillfälligt igen - så nu är huset låst för första gången! 
Vi har förundrats och även varit tacksamma över att allt har fått vara ostört däruppe! Det har ju funnits en del dyra grejer som har legat helt oskyddat - eller det har säkert varit änglavakt! Och den hoppas vi och ber att fortsätter i vårt nya hem - änglavakten. 
 
Efter inlägget igår så funderade jag själv en del på varför det är så tråkigt när Ulf är borta - och tråkigt att jobba ensam. Jag saknar nog mest det här vardagliga småpratet, hur har dagen varit? vad ska vi äta till middag? har jag nu målat överallt? osv. osv. Och så få bekräftat att man gjort rätt! Tillsammans få konstatera - vilket bra jobb vi gjort idag!  Jag har även saknat den nästintill omärkliga beröringen när vi går förbi varann, smekningen på kinden eller hejdåkramen på morgon! Allt det där som bygger en relation och en rik vardag! Att se och bekräfta - att få bli sedd och bekräftad! 
Och så en bild på baksidan av vårt låsta hus, som vi ändå hoppas blir ett välkomnande och öppet hem:)
 

Tillsammans!!!

Publicerad 2013-07-23 22:41:01 i Allmänt,

Så har då Ulf kommit hem från sin jobbperiod i Norge - och det känns SÅ roligt. Idag ägnade vi förmiddagen åt att springa på stan och kolla på duschset, blandare, toastolar och diverse sånt! Varför finns det så mycket att välja på?? En vanlig kran till ett handfat kan kosta allt från 795 kr till flera tusen - och vad är skillnaden? Design? Kvalité? eller bara att det är olika tillverkare?? Ännu har vi inte bestämt oss, vi ska ju en vända till landet i öster snart, och där brukar vi ibland göra riktiga fynd! 
 
Efter lunchen och en liten tupplur (det är ju trots allt semester), åkte vi till Björngårn! Först på schemat stod en träff med elektrikern. Och han kom, Niklas från Råneå. Vi tittade på ritningen och de önskemål vi hade framfört! Vi tittade på huset och funderade fram och tillbaka! Hur många lampor i takfoten? Vad vill vi belysa? Och i carporten, hur ska det vara där?  Insidan var vi ganska klar med hur vi hade tänkt, några goda råd kom Niklas med som vi tog till oss! Sen får man inte glömma högtalarkablar, vi vill ha en sensor för markisen på baksidan - och så det här med inbrottslarm!! Hur gör vi med brandvarnarna?  Och motorn till garageporten, finns den med? Var ska utebelysningen på gården stå? Det är verkligen massor att tänka på - men fortfarande har vi lite tid på oss. Sen påstod han även att man KAN dra i efterhand om vi nu skulle ha glömt nå otroligt väsentiligt, men det tror vi inte att vi har gjort!
När han hade åkt blev det målning - igen!  Men det är så mycket roligare när man är två och i vissa lägen är det  mycket enklare! Som här t.ex Ulf står på en pall uppe på en byggställnig för att nå upp till nocken, det skulle vara väldigt vingligt att stå med färgpytsen i andra handen. Istället står jag bredvid och doppar penseln i färghinken och skickar den åt honom:)! Ja, jag vet det går inte fortast så, men det är roligast! 
Sen klev jag upp på taket för att måla undersidan på utskiftet! Rätt trevligt att halvligga på garagetaket och måla, när det är soligt och varmt, men i längden en lite obekväm ställning!  Som ni kanske ser har även de röda dörrarna kommit på plats! Snyggt, va?!!
 
Vi målade ett par timmar och tiden gick otroligt fort, och jag var så glad åt Ulfs sällskap! Det är jag såklart för det mesta, men nog är det ändå så att när man har varit ifrån varandra ett tag så uppskattar man den andre extra mycket!  Det gamla bondeordspråket säger ju: "man saknar inte kon förrän båset är tomt! " Det ligger nog nåt i det! Så det är väl inte helt dumt att vara ifrån varandra nångång, fast det får inte bli för ofta:)!

Romantik :)

Publicerad 2013-07-19 23:21:35 i Allmänt,

En kväll när jag stod högt upp på byggställningen och målade så upptäckte jag att det stod skrivet nåt precis under taket - jag sträckte mig på tårna för att kunna läsa - och jag var tvungen att ta ett foto! Jag tyckte det här var jättegulligt,  jag blev själv alldeles varm om hjärtat!  Och ja -  jag har visat fotot för Krister, som log gott och skyllde på sin bror men gav sin tillåtelse att publicera det! Det här är väl underbart efter 20 -års äktenskap! 
 Idag efter jobbet, som förresten var min sista arbetsdag före semestern, satte jag mig som vanligt i min vita fåtölj - och somnade gott en stund! En kollega kom förbi och vi hade en trevlig pratstund!
När hon åkte vid 9-tiden kände jag mig full av energi och tog Jack med mig och åkte till Björngårn! Återigen blev jag lite hög när jag kom dit, nu är innertaket i carporten på plats - och vilken skilllnad. Just den delen börjar se så färdig ut - och jag gläds! 
Jag har bett grabbarna plocka fram vindskivor och brädor som ska vara på väggen under taket  mot garaget för att kunna måla dom innan de läggs upp! Där låg brädorna i en prydlig trave, så det var bara att plocka ut dom och ta fram färgpytsen och penseln. Jag njuter av att måla, man ser resultatet på en gång och man tänker så bra då! Jack fick strosa runt ett tag och bekanta sig med omgivningarna, fast sen satte jag fast honom, jag vet inte hur han reagerar om en ryttare kommer förbi - och det finns gott om hästar i Björsbyn! 
Nu räknar jag dagarna tills Ulf  kommer hem - tre dygn kvar:)! Då får vi glädjas tillsammans - delad glädje är dubbel glädje - säger ju ordspråket! Jag håller med, trevliga saker och roliga händelser blir platt fall om man inte får dela det med nån!  Under veckorna i bagarstugan har jag mött många väldigt ensamma människor.  Och jag kan inte låta bli att tänka på  hur rik jag är och jag känner en otrolig tacksamhet över vår familj, släkt, vänner och församlingsgemenskap. Människor som jag ibland tar för givna men som betyder så oerhört mycket för mig och för ett rikt liv! Tack för att ni finns!!!
 

Den gråa färgen

Publicerad 2013-07-17 21:17:35 i Allmänt,

Idag jobbade jag bara halvdag och på hemvägen tog jag såklart en sväng via Björngårn. "Va bra att du kom" sa Anders från LBM, "det vore bra om ni målar vindskivor och hängbrädorna (heter det så??) innan vi sätter fast hängrännor och takplåtar! " Helt perfekt tyckte jag, så jag åkte hem och bytte till målarkläder och fick känna mig som en riktig byggjobbare eftersom killarna från LBM också var där:)!
På två sidor fanns byggställningarna kvar, så det gick som en dansatt måla, på baksidan klev jag på en stege - det gick också bra - men den sista gaveln mot ängen - förblev omålad! Vi behöver en hopsatt stege - det får bli nästa vecka när Ulf är hemma. Robin höll på med sista panelen och Fredrik gjorde klart takfoten och började med innertaket i carporten!
Men nu är ju den stora frågan - är det rätt nyans på den gråa färgen? Svårt att säga från ett foto tycker Ulf, så jag målar på och så får vi ser om andra varvet blir en ljusare nyans!

Ikväll har jag gjort nåt som jag faktiskt är lite stolt över, det var stort behov av att köra bort skräpet från tomten! Jag hakade på släpet och åkte till Björngårn och - jag BACKADE in släpet på gården (nästan :))! Jag stannade på behörigt avstånd från staplarna med tegelpannor!
Sen skäms jag inte över att berätta att jag hakade lös släpet och knuffade det på baksidan för att lasta på skräpet där, sen knuffade jag det tillbaka för att städa framsidan och haka på bilen igen! Till baksidan är det trångt, så om du tycker att det var "knapsu" att inte backa hela vägen, så kom och titta hur det ser ut:)! Jag fyllde hela släpet med råge och glad i hågen körde jag hem, för att i morgon bitti köra till Kronan och tömma det!!

Baksidan

Publicerad 2013-07-14 10:15:17 i Allmänt,

Så här ser baksidan ut just nu, men veden är till salu, rishögen ska grävas ner, träd ska fällas och så ska det fyllas ut med en del jord! DÅ blir det som vi vill ha det:)

Fredagsmys vid Björngårn

Publicerad 2013-07-13 22:39:48 i Allmänt,

Efter jobbet åt vi en god fredagmiddag med Gustav och Carolin, sen drog dom iväg på stan och jag tänkte åka till Björngårn och måla, men vet ni hur trögt det är att komma iväg ensam! (Ulf är ju fortfarande i Norge). Jag kände hur sängen drog och unnade mig att slappa några minuter!  Det blev drygt en timme, ack så skönt!  En snabb promenad med Jack och jag var redo att åka iväg!
 
Byggställningen var fortfarande på rätt plats för min del, alltså på den omålade gaveln vid carporten!  Jag klättrade upp med färghink, pensel och vattenflaska. Sen jag väl var där uppe gick det väldigt lätt att måla, jag njöt av tystnaden och fågelkvittret! Jag hörde storspoven och flyttades plöstligt 45 år bakåt i tiden till min barndoms Kållby och såg fälten och ån framför mig! Då när somrarna alltid var soliga och varma :) och höbärgningen gjordes med muskelkraft!  Jag tror att jag trivs så bra i Björngårn för att det påminner om Kållby, fast vattnet saknas! Jag har aldrig haft nån speciell hemlängtan, men det är väl ändå en undermedveten dragning till rötterna!
 
Snart var jag klar med gaveln förutom den lilla biten högst upp.  Jag dristade mig dock inte att ta upp den extra stegen som behövs för att måla högst upp vid nocken! Jag såg framför mig hur jag skulle svaja till på stegen och segla i marken och funderade hur länge det skulle dröja innan någon kom!  Så NEJ, ikväll fick den lilla biten bli omålad! Man ska vara två!!!
 
 
Roligt att se tomten från det här perspektivet!  Fortfarande en byggarbetsplats och många träd som ska fällas, men jag ser altanen framför mig och den vackra baksidan mot skogen! Förövrigt har vi inte riktigt klart för oss hur utsidan ska se ut!
 
 
När jag var färdig med gaveln hade jag fortfarande så mycket energi kvar, så jag fortsatte på baksidan med garaget och även sjäva huset! Klockan hann bli nästan elva innan jag avslutade mitt fredagsmys!

Morgonpigg

Publicerad 2013-07-09 07:08:05 i Allmänt,

Det verkar som både jag och vårt mobila internet är morgonpigga, så här kommer "drömbilden" inifrån huset som inte gick att ladda upp igår....
Rutnätet på taket och längst till vänster en ensam takpanna som antagligen ligger där på prov! I förgrunden ett nyanlänt paket - vår Contura braskamin - den hoppas jag också ska bidra till trevnaden i vårt nya hem! Det är nå speciellt med eld!

Det är insidan som räknas?!

Publicerad 2013-07-08 22:03:10 i Allmänt,

Livet kan verkligen förändras snabbt, men det behöver inte alltid vara negativt - tack och lov! I och med Sensias konkurs så är Ulf tvungen att tänka om angående jobb. Och under tiden han funderar så jobbar han ett par veckor till i Burfjord. Så under helgen har jag och Petter skjutsat upp han dit! En mycket trevlig resa även om den kom helt oplanerat! 
Förra veckan hann vi vara i Björngårn några dar, både städa, måla och drömma oss framåt! Vi stod därinne och tittade upp mot taket - undrar hur högt det kommer att bli, vårt ryggåstak? och fönstren, kommer det att bli så där ljust och fint som vi tänkt? Och vilken tur att vi tog ett fönster ända ner till golvet i hallen osv, osv 
Här är en sån "drömbild".........
(dessvärre blev det ingen bild, vårt "trämodem" här i Rutvik är ovanligt segt ikväll och vill inte ladda upp någar bilder)
 
 
Det är insidan som räknas, säger man i många sammanhang, ifråga om hus, stämmer det väl till viss del! Eller egentligen beror det på hur man tänker. Självklart vill vi ha ett hem som är fint även på utsidan, fina färger och välskött trädgård! Men trevnaden i ett hus och känslan av att " här mår man bra", har inte mycket med ritningar eller inredning att göra, och inte heller hur välstädat det är! Vi tror ju att i vårt nya hem kommer var sak att ha sin plats och det kommer alltid att råda perfekt ordning :) 
Men jag påminner mig också vad en sjubarnsmamma sa åt mig i min ungdom när jag hälsade på i deras trångbodda radhuslägenhet! Hon sa: "när jag får gäster och har väldigt stökigt hemma så börjar jag aldrig ursäkta mig, utan då är jag extra glad åt att dom som kommer, de känner sig välkomna och tittar bara på mig och ser inte allt stök runtomkring"
 
 
Det tror jag har med trevnaden i ett hem att göra - att de som knackar på vår dörr möts av ett välkommen oberoende hur det ser ut! SÅ vill vi ha det! Välkomna att hälsa på!!
På utsidan av huset händer det också saker, nu är det taket som är i fokus (ser det ut som) ett rutnät av ribbor växer fram och väntar på de tegelröda takpannorna!!
 

På höga höjder

Publicerad 2013-07-03 22:27:26 i Allmänt,

Igår kväll blev det bara en snabb städning av Björngårn, för regnet duggadet tätt! Duktiga grabbar som jobbar där för det hinner samlas mycket skräp varje dag! Nu är det mycket isoleringsrester också : ). Vi klagar inte för att det är mycket att städa - tvärtom, vi gör det med glädje, för det betyder ju att dagen för inflyttning i vårt nya hem närmare sig fort!!
Alla fönster är insatta och snart kommer även dörrarna på plats, men de avvaktar lite för eventuellt är en dörr fel, trots att det står rätt på den! Fiskarhedenvillan ska ge ett svar på det inom kort!!
 
Ikväll blev det målning på höga höjder! Byggställningen var på gaveln och brädorna färdigspikade på den sidan. Då var det bäst att passa på! Jag klättrade upp först och efter en stund kom Elin också!
 
Det går så fort när man jobbar tillsammans! Jag måste erkänna att jag först kände mig lite skakig i benen och höll i mig i stängslet när jag gick däruppe, men snart slappnade jag av och målningen gick lätt. Vi nådde inte riktigt högst upp till nocken, men det fanns ju en stege nere på marken, så den hissade vi upp och då nådde jag ända högst upp på huset! 
Va nöjda vi kände oss efteråt!!
 

Tekniska problem

Publicerad 2013-07-01 16:17:16 i Allmänt,

Nu är det ett tag sen jag skrivit och det beror till viss del på tekniska problem, inte på bygget men på vårt internet,att bo ute på landet har både för och nackdelar! Ingen fiberkabel med internet och när vi förbrukat vårt mobila internet och ska köpa till så kommer meddelandet - tekniska problem!! Nåja, det är verkligen ilandsproblem.
 
På torsdagmorgon skulle takstolarna på garaget på plats, vi hann förbi bygget på morgon, och intressant var det att följa jobbet en liten stund. Så här såg det ut ....
 
 
På kvällen när vi kom dit såg det ut så här, mycket har hänt ...
 
 
Vi hade också lånat en bil med dragkula av våra vänner för att kunna köra bort allt byggskräp vi städat ihop! (vår egen bil var fortfarande på verkstan då)! Två fulla släp med trä, byggplast, överbliven isolering och bitar av gipsskivor åkte iväg till Kronan. 
En kaffepaus och så kom färgbyttorna fram! Petter var också hemma och jobbade med oss så det kändes att det gick undan. Brädorna på garaget målades första varvet och baksidan på huset andra varvet.
 
Vi hörde åskan mullra, men regnet höll sig borta! Precis när vi var klara med kvällens projekt började regnet falla.
 
Vi fick också besök av Ingrid och Urban! Det är alltid trevligt när nån tittar förbi, både på bygget och hemmavid! 
Egentligen gör vi alldeles för lite spontanbesök hos varandra nuförtiden, och då får jag klaga lika mycket på mig själv som på andra! Mina systrar är förstås undantaget, så roligt när de tutade in på gården i söndags, helt oanmälda!  Jag visste ingenting ialla fall, tydligen har de andra i familjen nåtts av annan information :)!  Idag har vi gjort en heldag på stan och för tillfället har vi lunchkoma efter att ha ätit Waldorfs lunchbuffé!
 

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela