livetinyhuset.se

Den här bloggen började som en "byggblogg/ dagbok". Nu är vårt nya hem färdigt och vi har flyttat in. Jag gillar att skriva så nu heter bloggen Livet i nyhuset!!

Grunden ska vattnas...

Publicerad 2013-05-28 23:26:33 i

Grunden behöver vattnas sa Tomas från LBM så klokt idag när jag kom till Björngårn och han stod och spolade vatten över den relativt nygjutna grunden! Den kan spricka om den torkar för fort!! Vad kan vi dra för kloka slutsatser av det:)?! Det far en massa tankar genom huvudet men just nu tror jag var och en får reflektera själv :)! Men bildbevis på att kära vänner hälsat på :)!

Grunden del 3

Publicerad 2013-05-28 18:08:02 i

Igår morse tog jag min vana trogen via Björngårn och då var betongbilen där! Jag hade ju sett framför mig hur man blandar cement och skottar med skottkärror, som man gjorde i min barndom- och byns alla män var samlade till "talko"! Nej -skämt åsido, nog förstod jag att det var enklare än så! Men roligt att se hur det går till! Betongen rinner ut och Tomas jämnar till den, grannen håller koll :)!

Egen härd -guld värd!

Publicerad 2013-05-24 22:58:53 i

Det var en speciell känsla att köra bilen in på den egna gården för första gången! Tidigare har vi parkerat på vägen eller hos grannen, men igår kväll kunde jag köra in bilen på den egna nygjorda infarten, häftig känsla! Jag var tvungen att fota det! Idag efter jobbet tog jag på mig inlines och tänkte att det blir en lagom tur att åka till Björngårn tur och retur och titta vad som hänt idag! Jag kom ihåg att det är grusväg sista 800 metrarna, men det löser sig, tänkte jag! Helt underbart att åka inlines, när jag svängde in på Björngårdsvägen, sneglade jag in på gården till våra vänner och funderade ett ögonblick på att stanna där och låna en cykel sista biten! Men nej jag fortsatte, att åka inlines på grusväg är ingen hit! Jag stannade tog av mig skor, strumpor och hjälm och lämnade det på dikeskanten och traskade barfota vidare! Och det var mödan värt!! Det är så fridfullt och jag fylls av en förunderlig tacksamhet varje gång jag besöker tomten där vårt nya hem växer fram! Nu är golvvärmen på plats och armeringsjärnen utsatta, sen kommer betongen!

https://cdn3.cdnme.se/3982712/6-3/pic_519fd1b19606ee7951494195.jpg" class="image">

https://cdn2.cdnme.se/3982712/6-3/pic_519fd1b2e087c36864d930bc.jpg" class="image">

Grunden del 2

Publicerad 2013-05-21 17:44:35 i Allmänt,

Arbetet med grunden går inte på en dag - det är ett grannlaga jobb - har jag fått inse och lära mig! Det är inte alltid så tydligt synligt vad som har gjorts en dag, men det händer ändå saker. Så är det väl också med oss människor, det är inte alltid så synligt vad som händer i och med oss, men det händer nog något varje dag. Våra pojkar och några av deras kompisar har en Facebookgrupp som heter  "Det här har jag lärt mig idag". Jag tycker det är ett fantastiskt initiativ, vi lär oss något varje dag, även om vi inte alltid tänker så mycket på det. Vi lär oss om oss själva, om varandra och just nu lär jag mig mycket om vad som är viktigt när man bygger hus.
 
Många moment görs maskinellt men mycket är också hantverk, t.e.x när gruset eller makadammet som det heter, läggs ut så krattas det jämnt för hand. Bildbevis på det! 
I eftermiddag när Gustav och jag åkte förbi där så har ännu mera hänt, isoleringen läggs ut och nån typ av form tar form :) Drygt en vecka kvar tills huset kommer!
 
Och förresten om nån tycker att Ulf verkar vara frånvarande just nu så är det alldeles riktigt - han är i Norge och jobbar några veckor! 

I det fördolda........

Publicerad 2013-05-15 21:37:43 i Allmänt,

Så har vi då lämnat en period i livet bakom oss - livet på Dukatvägen 21!  Alla papper är skrivna, nycklarna är överlämnade och pengarna har vi fått! Och det känns riktigt bra! Nu är det dags att ta nästa steg!! Visst är det ett extra jobb att ha ett mellanboende, men samtidigt har vi kunnat ha fokus på en sak i taget (nästan). Nu är fokus på vårt nya hem som växer fram så sakteliga....

 
När jag vissa dagar ska förflytta mig från Porsökyrkan till Petrigården, kan jag inte låta bli att ta omvägen förbi Björngårn, en ganska kort omväg. Jag måste få se hur arbetet fortskrider - och jag fascineras! Roligt att se när arbetet pågår och inte bara åka dit på kvällstid när ingen är där.
Idag var rörmokarna där och drog alla ledningarna för vatten och avlopp, som sen grävs ner lite för att få rätt lutning. Vad mycket som ska klaffa och tänkas på i god tid och göras i rätt ordning! 
 
När jag stod där och tittade och reflekterade kom en betydligt större och mer storartad skapelse för mig. Jag kom att tänka på Psaltaren 139 från v 14 : Jag tackar dig för din mäktiga under, förunderligt är allt du gör. Du kände mig alltigenom, min kropp var inte förborgad för dig när jag formades i det fördolda, när jag flätades samman i jordens djup .....Dina tankar o Gud är för höga för mig ..........Rannsaka mig Gud och känn mina tankar, pröva mig och kännn min oro. Se om min väg för bort från dig, och led mig på den eviga vägen! 
 

En händelserik vecka

Publicerad 2013-05-12 19:15:00 i Allmänt,

På måndagmorgon påbörjades jobbet med husbyggandet på riktigt, och vi har varit dit i stort sett varje dag för att se hur arbetet framskrider. Förutom det har vi jobbat på att tömma huset på Dukatvägen och i dagsläget står endast två soffor kvar där, som i morgonbitti ska köras till Älvsby folkhögskola för att "ömsa skinn". Sen i morgon så intar städfirman huset innan vi på tisdag överlämnar nycklarna och skriver de sista pappren. Visst var det med ett stänk av vemod vi lämnade huset igår kväll. Mycket har hänt under tiden vi har bott där, men ett hem består vi inte bara av ett hus. Vi har kvar varandra och våra barn om även lite utspridda och snart flyttar vi in i vårt nya hem. 
 
Vi hade tagit ledigt tisdag och onsdag för att städa utsidan på Dukatvägen och tömma garaget. Men när vi körde förbi Björngårn på måndagkväll och pratade med grävmaskinsföraren, så säger han i förbifarten att det vore bra om några fler träd togs ner längre bak på tomten så kan han gömma jordmassor han skrapat bort.
 
Så på tisdagmorgon istället för att åka till Dukatvägen så stod vi beredda med motorsåg och röjsåg och jobbade som bara den i tre timmar - och många träd kapades!
 
 
Och så här trött blev jag..............
 
Men grävmaskinen har jobbat på under veckan, så här såg det ut på tisdag 
 
I går kväll när vi kom dit såg det ut så här
Nu kan man börja ana att ett hus kan stå där. Ovanpå dethär kommer det 20 cm grus! Flitiga killar som jobbar även på lördagkvällar! 

Grunden!

Publicerad 2013-05-08 21:53:59 i

Grunden är viktig och det tänker jag gäller i väldigt många situationer! Kanske viktigaste vilken grund vi ger våra barn i livet! En grund som håller även när livets vindar blåser kalla! En grund som håller i livet och i döden! Grunden är också viktig när man bygger hus! Det är så intressant att följa alla skeden! Grävmaskinen som tar bort allt skräp, alla stubbar och stenar, och först sen kan man börja fylla på med jord och sand och grus! (Det skulle man ocksa kunna göra en liknelse av, men nu ska jag inte bli för djup :)) Mycket ska stämma resan när grunden förbereds och görs! vattenledningarna dras under huset och allt mäts noga! Oj vad vi lär oss mycket som vi aldrig har tänkt på! och mycket som vi inte förstår, tur att det finns proffs på alla områden! Stora högar med jord som han har skrapat bort från husgrunden tornar upp sig på tomten! Fast det ska han gräva ner en bit från huset där det ändå ska fyllas senare! Det är redan svårt att komma ihåg hur det såg ut för ett år sen, tur att vi har fotat! Och så ett foto från grundarbetet!

Rivstart......

Publicerad 2013-05-06 14:09:47 i Allmänt,

Rivstart - så kändes denna måndagmorgon, men på ett positivt sätt! Jag började som vanligt med att gå ut med Jack - och idag när vi håller på och utforskar omgivningarna i Rutvik så blev det faktiskt en joggingtur med hunden! Skön känsla - när man är hemma igen! På väg till jobbet kunde jag inte låta bli att åka via Björngårn och när jag kom dit så gick pulsen upp! Det är igång!! Bygget har börjat! Tänk att man kan bli så glad över att se en röjd skogsplätt och en grävmaskin som håller på och bökar! Så här såg det ut 07.45 i morse
Man kan ju inte med bästa vilja i världen säga att det är vackert där just nu - men det kommer att bli!! Två killar från Lule energi var också där och kopplade ihop elskåpet med elnätet. De undrade var elskåpet kommer att hamna sen när allt är klart för att veta hur lång elkabel de skulle koppla på! Och det visste jag - tur att jag åkte förbi :)
När jag sen fortsatte mot jobbet kände jag mig alldeles hög - äntligen börjar vi se saker hända, efter månader av väntan på alla "lov". Nu blir det nog täta uppdateringar här på bloggen!

På gång

Publicerad 2013-05-05 17:32:00 i

Nu är det på riktigt!! En grävmaskin står på tomten och pinnar är nerslagna för att märka ut var huset ska stå och var infarten ska vara! Spännande, roligt, nervöst - allt samtidigt!! Och nu har presenningarna åkt av som vi täckte med i december! Och det känns riktigt bra att bo i Rutvik under byggtiden, nära och bra! Tänk vad allt har ordnat sig fantastiskt! Vi får fortsätta att lita på Guds ledning!

https://cdn3.cdnme.se/3982712/6-3/pic_518644599606ee092b90c742.jpg">https://cdn2.cdnme.se/3982712/6-3/pic_518644599606ee092b90c742.jpg" class="image">

El och eld ................

Publicerad 2013-05-03 17:39:58 i Allmänt,

Vi packar och packar, skåp efter skåp töms, garderober, förråd, tvättstuga...... och högen med kartonger och svarta säckar fyller två sovrum! Och ändå lass efter lass körs till återvinningen, hur mycket kan ett hus rymma?? Det är samtidigt en skön känsla det här med att rensa, gå igenom, vad ska vi ha kvar, vad ska vi slänga eller föra bort så nån annan kan använda det! En känsla av lättnad när man gör sig av med grejer! Och det vet vi väl alla att det är skönt att göra sig av med sånt som tynger ...........det är väl en av orsakerna till att jag är kristen - att få tro på förlåtelsen! Mitt i packande tog vi en tur till Björngårn för elektrikern behövde 6 meters plaströr till installationen. Rören skulle hämtas från Lule energi, det var också en upplevelse, man fick bara hämta så många man behövde - utan att betala!!! Det är inte ofta man får göra det! Å andra sidan är dom säkert betalda via nåt annat :)! Då vi kom till Björngårn var Runes el där och installerade skåpet för byggel - häftigt!! Snart händer det mycket på en gång!
Men då är det ju riset som ska bort!! På valborgsmässoafton gjorde vi ett försök att tända eld på det, men trots två flaskor tändvätska och en påse grillbriketter så ville det inte! Idag gjorde Gustav och jag ett nytt försök med lite andra knep, vi fick en rejäl brasa,
men trots att det ser så bra ut så säg den glädje som varar.......... efter en timmes kämpande gav vi upp! Vi gör kanske ett nytt försök i morgon efter att flyttlasset är i Rutvik - om vi orkar! Nån som har tips hur man får fart på blött ris???

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela