livetinyhuset.se

Den här bloggen började som en "byggblogg/ dagbok". Nu är vårt nya hem färdigt och vi har flyttat in. Jag gillar att skriva så nu heter bloggen Livet i nyhuset!!

Tro Hopp och Kärlek

Publicerad 2013-11-30 23:53:57 i Allmänt,

Äntligen har det blivit gjort - jag har satt nytt papper på vårt Tro, hopp och kärlek. Vi fick det i present när vi gifte oss, så i 27 jular har det lyst i vårt hem och utstrålat sitt budskap. Med åren har det bleknat, gått sönder på sina ställen och blivit rätt slitet. Många gånger har jag tänkt - nästa år ska jag förnya det innan jag sätter upp det. När nästa år har kommit har det inte funnits ork eller lust. Nog hänger det med ett år till har jag tänkt - och det har det gjort:)! För några veckor sen när vi var på stan och gick förbi Panduro påminde mig Ulf om detta! Sagt och gjort, vi gick in och köpte silkespapper för hela 15 kr och limstift! I torsdags påbörjades arbetet - och det var inte så krångligt som jag hade föreställt mig. Det gick lätt att få bort det gamla pappret - kärleken var först ut!
Sen var det lite pillerjobb att få på det nya pappret, men på fredagkväll blev det klart och jag är rätt nöjd med resultatet.
Det var lite svårt att få en bra bild sen vi hade hängt upp dom och tänt lyset men så här ungefär ser de ut med lamporna tända......
För er som inte har anknytning till Jakobstad kan jag berätta att dessa symboler är Jakobstads egna symboler. De har redan på 1800-talet hängts upp i stort format efter Storgatan i staden för att hälsa sjömännen välkomna hem till julen och för att komma ihåg de som inte kunde komma hem och fira jul. Från början lyste symbolerna upp med talgljus, men sen 1913 har det varit elektriska lampor i dom. Från början sattes de upp till Lucia, nu vet jag faktiskt inte riktigt när de sätts upp,om det är till första advent eller först till Lucia, det är ju rätt många år sen jag flyttade, men det kanske nån Jeppisbo kan svara på?! Korset hänger i alla fall närmast kyrkan på Storgatan, sen kommer ankaret, hoppet, på ena sidan av torget och hjärtat, kärleken på andra sidan torget! De tillverkas i mindre storlekar för hemmabruk i olika varianter. Ser ni dessa symboler i ett fönster så är det mycket troligt att den familjen har anknytning till Jakobstad i Österbotten. Jag tycker det är fantastiskt att dessa kristna symboler får fortsätta lysa över staden och i så många hem. Korset, symbolen för vår uppstånden Frälsare - allt är fulllbordat - jag får av nåd vara en kristen! Ankaret, hoppets symbol, ge inte upp, det är aldrig kört, hoppet om ett evigt liv. Så kommer hjärtat, kärleken, störst av dem är kärleken, som det står i Korintierbrevet! Guds kärlek till oss tror jag är så mycket större än vi nånsin kan tänka och förstå! Kärleken som helar och förenar, kärleken som övervinner allt! Jag avslutar med en bild från Storgatan i Jakobstad som jag har hittat på stadens egen sida.
Fridfull första advent!

Borta bra - MEN hemma bäst!!

Publicerad 2013-11-27 20:30:09 i Allmänt,

Återigen måste jag erkänna att det ordspråket stämmer väldigt bra! Vi hade en underbar vecka i Spanien, laddade med ljus och värme. Men nog är det rätt skönt att vara på hemmaplan igen! Efter tre dagar hemma känns det som att jag har landat i vardagen.
Vardagen med jobb, gå ut med hunden, laga mat, tvätta och städa..... Det där med städa är ju nästan en besvikelse, jag hade ju fått för mig att när vi väl hade flyttat in så skulle vi ALLTID ha välstädat?!? Det är inte riktigt så, även här samlas dammråttorna och tidningar blir liggandes kvar på bordet, disken måste plockas i och ur diskmaskinen - men vi har diskmaskin. Det hade vi inte i Rutvik - så det njuter jag av - och att den är upphöjd:)! Men visst har vi ett lättstädat hus, inte så mycket grejer som skräpar. Fortfarande med en hel del ouppackade kartonger i garaget, undrar vad vi ska göra med dom?? Fast egentligen så är det ganska oväsentligt... Återigen har vi blivit påminda om hur skört livet är, hur viktigt det är att ta vara på "dagen idag" och att ta vara på varandra. Ett par goda vänner har förlorat sin son - en ungdom, mitt i livet!! Frågetecknen hopar sig - endast Gud har ett svar?! Ibland funderar jag om allt som sker har en mening?? Men jag vill ändå tro att med Guds hjälp så kan det bli en mening med allt som sker. Jag tror också på orden i Psalt:23 - om jag än vandrar i dödskuggans dal/ i mörkaste dal - så fruktar jag inget ont, Gud går med mig! Jag är aldrig ensam - och även i den svartaste natt finns alltid nåt litet ljus! Jag hoppas att vi nu i adventstid inte har så bråttom med att pynta och feja så vi inte hinner sprida lite ljus och värme till varandra! Ringa ett samtal, skicka ett mail, kanske gå med en blomma till någon. SE våra nära och kära, våra arbetskamrater, kanske fråga hur det är - på riktigt!!
Be för den drabbade familjen - vi vill lämna dom i Guds kärlek och omsorg!!

Semester

Publicerad 2013-11-20 09:33:05 i Allmänt,

I augusti när vi hade semester och for fram och tillbaka som skottspolar insåg vi att vi kan vara i behov av semester igen när vi väl har flyttat in!! Sagt och gjort, vi letade på nätet och bokade en vecka för sol och bad i Fuerteventura! Och nu är vi här!! Tredje dagens morgon vaknar jag tidigt, smyger ut på balkongen för att inte väcka Ulf - och för att få vara med när världen vaknar till liv! Det är nå speciellt när fler och fler ljud börjar höras! Fågelsång, bilar som tutar, städerskan som slamrar med städvagnen och trädgårdsmästaren ( eller vad han nu är), som vattnar alla planteringar!  Mörkret viker och så kommer den - solen - och sköljer över  allting med sina varma livgivande strålar!!

 Jag kan inte låta bli att tänka på Guds nåd!! Guds nåd som sköljer över oss alla, bjuds ut, varsågod, det är gratis!! Sen är det upp till oss var och en om vi vill ta emot den eller inte!               Jag ser fram emot en ny dag i solen, i Guds nåd!! Få umgås med min man, sola, bada, vila, läsa! Kanske träffa våra vänner som också är här och äta middag tillsammans! Vi behöver pauser i livet, som kan se ut på olika sätt!! Jag stornjuter av den här formen av paus, men det är också okej med en heldag hemma i soffan -  om man bara har bestämt sig för att det är vilodag - och paus!! 
 

Vardagsliv

Publicerad 2013-11-11 22:05:44 i Allmänt,

Gång på gång kommer jag på mig själv med att tänka att vi nu bott första veckan i vårt nya hem! Så är det ju inte, vi har snart bott tre veckor!! Varför tänker jag så? Kan det bero på att det är första veckan vi jobbat som vanligt? Eller beror det på
förra helgen?? Förnyelsen? Välsignelsen?  Jag har inget bra svar, men det är lite förunderligt!                    Vi har packat upp några kartonger till, satt upp lite fler krokar och hyllor - och snart är bastulaven och glasväggen på plats! Gustav har återigen gjort en "transportinsats" och hämtat glasväggen från Lunds i Jakobstad:)!    Vi har haft några vänner på besök under veckan. Vi ville gärna visa vår uppskattning för vad snickarna från LBM gjort,  så i lördags bjöd vi dom på fika tillsammans med sina fruar - en trevlig kväll!
Just nu befinner jag mig på en utbildning utanför Katrineholm! Det kändes ovanligt motigt att lämna Luleå i går morse ....,, Fast kursen jag går är otroligt bra- Bibeläventyret ! Hur ska vi göra Bibelns berättelser levande för Sveriges skolbarn?! Dagen har gått i Gamla testamentets tecken. Det slår mig vilken kraft berättelserna i sig har! Vi behöver inte förklara, eller tolka - vi ska berätta, sen talar Gud genom berättelsen!! Jag känner mig priviligierade som får vara här, det ger mig vila och kraft! Och återigen får jag uppleva att Gud har kontrollen! 

En helg att minnas

Publicerad 2013-11-03 21:26:09 i Allmänt,

På torsdag började de droppa in -våra barn - Gustav, Petter, Elin och hennes pojkvän Johan. Vårt nya hem fylldes av prat och skratt, extra madrasser och täcken plockades fram! Tidigt på fredagsmorgonen sattes spaden i jorden och grabbarna började bygga vår altan! Johan som är duktig snickare, var arbetsledare, men samarbetet såg ut att gå bra och alla jobbade på så svetten rann!
Återigen blev vi påminda om att grunden är viktig, så grusbädden med isolering under skulle vibreras för att bli så stabil som möjligt. Det är kanske det som händer med oss när vi möter prövningar, vi blir omskakade för att grunden i oss ska bli allt stabilare. Vi tvingas fundera över vad som är viktigt i livet?? Arbetet gick snabbt framåt, jag och Elin höll oss mest på insidan och fixade fika och mat! Nybakta bullar, och bröd och köttsoppa med klimp! Här får grabbarna provsmaka Elins rykande färska bullar!
Mörkret kommer ju fort men de slutade inte jobba för det. Sista timmarna jobbade de med pannlampor, och innan de kom in var alla plankor på plats! Vi hade dock några plankor för lite så det får vi komplettera så småningom. Men så här fin blev den:)
Helt fantastiskt - för Ulf och mig skulle det ha tagit minst tre veckor! På fredagkväll fick vi göra ännu en tur till Kallax, Sandra och Oscar anlände! Hur gott det kändes att ha alla barnen hemma - och vårt nya hem fungerar bra även för storfamilj. Det är härligt med det väl tilltagna kök och allrummet, sovrummen är inte så stora, men det funkar. Gustav valde att sova på golvet i tvättstugan och hävdade att han sovit väldigt gott:)! Tidigt på lördagsmorgonen drog bröderna iväg till Kåbdalis och vinterns första snowboarddag. Vi andra tog det lugnt och här görs det ägg och bacon till frukost. Observera tidningen under stekpannan, tacksamt med induktionshäll - man kan ha papper under stekpannan och slipper stänk på spisen:)!
Ulf och jag sjöng med kören på minnesgudstjänsten i Gammelstad - en fin gudstjänst, med stänk av vemod. Kyrkan var fylld, de flesta som under det gångna året förlorat en kär anhörig. Namn och ålder på de bortgångna lästes upp, flera som vi kände, ungdomar, som vi våra ögon, alltför tidigt fått lämna det här livet! Gud var med dom familjer som sörjer och saknar sin kära! Söndag var en festdag! Ulf och jag är i en ny fas i livet, vi känner stor tacksamhet över mycket och ville markera det på något sätt. Vi bestämde oss för att förnya våra äktenskapslöften och samtidigt få be om välsignelse för vårt nya hem. På söndag kl.13 kom prästen Stefan Widman hem till oss och vi fick ha en fin stund tillsammans med våra nära och kära. Återigen få upprepa de löften vi en gång gav varandra, få sjunga och be tillsammans och sen bli inneslutna i Guds välsignelse! Det kändes stort, tacksamhet fyller mitt hjärta!
Vi firade med mat från Köksverket och sen marängtårta på det! Nu har barnen återigen åkt iväg åt olika håll, tystnaden har lagt sig, men en stor glädje fyller oss!

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela