livetinyhuset.se

Den här bloggen började som en "byggblogg/ dagbok". Nu är vårt nya hem färdigt och vi har flyttat in. Jag gillar att skriva så nu heter bloggen Livet i nyhuset!!

Välbehövlig vila

Publicerad 2013-10-28 23:20:21 i Allmänt,

Tack gode Gud för vilodagen!! Gårdagen blev verkligen en vilodag! Vi skulle sjunga med kören i gudstjänsten kl.11, men insåg att vi inte har krafter nog att åka. Vi slappade på halva dagen, gick en promenad, gjorde middag och tänkte åka på gudstjänst till bönhuset. Men vi hittade inga krafter att ta oss iväg. Vi hittade en härlig gospelkanal och låg i varsin soffa och njöt av musiken från vår nya musikanläggning med högtalare i taket!
Det kändes verkligen att vi behövde en dag att "bara vara" trots att garaget fortfarande är överfullt av kartonger och andra prylar som behöver ordnas upp. Men vi har ju tänkt bo här länge så förhoppningsvis har vi tid på oss!

Inflyttning

Publicerad 2013-10-27 00:48:20 i Allmänt,

Det är rätt länge sen jag skrev sist, men det har varit full rulle hela dagarna och så har vi stupat i säng - men vi har flyttat in :) :) :)! I onsdags var det slutbesiktning på morgonen, en besiktningsman, byggkontrollanten, Tomas från LBM, ett par andra hantverkare och Ulf. Jag var tvungen och jobba förmiddagen, men gissa om jag var frånvarande på jobbet, helt onödigt att jag var där. Jag satt hela tiden och kollade telefonen och väntade få höra nåt från Ulf. Vi tiotiden ringde han och såklart hade allt gått bra, några småsaker ska åtgärdas. Vid 14-tiden var det slutsamråd med kommunen - och det var snabbt avklarat! Samtidigt var det ett så viktigt möte, för JA från det mötet betydde att vi fick börja flytta in! Vi åkte till huset i Rutvik, drack kaffe och lade upp en plan. Vad ska vi flytta först, hur många lass ska vi köra ikväll? Ska vi bara ösa på eller ska vi packa upp lite emellan?? Vi tog de stora möblerna, kaffepannan och lite andra viktiga grejer för köket! Regnet öste ner och gården var som en enda stor lerpöl, men konstigt nog så kändes det bra ändå! Svärmor Astrid och svägerskan Åsa kom och hjälpte till och snart åkte vi till Rutvik för att hämta lass nummer två! På hemvägen åkte vi via Rutviks pizzeria för att ta med middagsmat och då var klockan 19.30! Men så gott det smakade i vårt nya fina kök!
Vi donade på ett bra tag till och vid midnatt försökte vi hitta sömnen, men det var inte så lätt. Dels var vi ganska uppskruvade och så uppfyllda av glädje och tacksamhet. Vår aftonbön den kvällen var verkligen tacksamhet och lovsång. Det känns så välsignat hela projektet, och vi är så nöjda. Nöjda med planlösningen, nöjda med hur välgjort allting är, Vilka bra snickare och hantverkare vi har haft rakt igenom! På torsdag var Ulf tvungen att jobba, men jag var ledig och fortsatte tömma huset i Rutvik. Återigen kom tanken på allt detta överflöd av grejer. Måste två personer ha så mycket grejer?? Vi måste verkligen fortsätta rensa - jag lovar - det ska vi!! Vi väntade nattgäster, några av mina syskonbarn skulle sova över hos oss för att vara på sin farmors begravning. Vid 20-tiden på kvällen när vi återigen kom med ett fullastat släp in på gården stod flera bilar på gården. Min syster med man, barn, deras respektive och barnbarn hade kommit. Så underbart roligt - huset fyllt av vänner! Snabbt tömdes släpet när unga starka armar grabbade tag i kartongerna. Sen blev det fika - jag gjorde ett försök att fota, lite suddigt blev det, men det var så mysigt Det är Elias, Emma och Jakob som syns på fotot.
Bäddsoffan som grabbarna Elias och Anton skulle sova i var tre platta paket i carporten. Inga problem för dom, de bar in de tunga paketen, letade rätt på skruvmejslar och jobbade på ett bra tag och så stod den fina cerisefärgade soffan på plats. Härligt jobbat - grabbar!
Joel, Anna och deras 10-månaders Julius, fick det andra gästrummet! Trevligt med nattgäster och en liten charmig kille som kryper omkring på golvet och även tar sin första stapplande steg! Fredagkväll kl.22.45 lämnade vi tillbaka släpet vi hade hyrt, och då hade vi flyttat ALLA grejer, det sista fick vi nästa trycka in med våld i garaget:)! Men vi har allt på samma ställe! Lördagmorgon och förmiddag kände vi oss ganska "dagen efter" och tog det rätt lugnt! Vi njöt av vår braskamin och laddade för att börja få ordning!
En resa till Jula och Bygg Max för att köpa inredning till förrådet, sen jobbade Ulf på med det och jag tog kartong efter kartong som det stod KÖK på! Och lite annat också! Ikväll har vi fått fira svåger Hans som fyllt 50 år, en trevlig fest. En av hans systrar uppmanade alla som var där att berätta episoder som vi kom ihåg om Hasse. Jag drog mig till minnes på vilket fantastiskt sätt han hjälpte oss för några år sen. Vi började bygga ett sovrum på vinden i stugan, halva golvet var kvar att lägga när vi åkte de 50 milen hem till Luleå. Vi hade en jobbig vår och i mitten av juni åkte vi ner igen. På vägen ner försökte vi uppbåda alla krafter vi hade för att orka ta itu med byggandet när vi kom fram sent på fredagkväll. Döm om vår förvåning när vi kom uppför trappan och rummet var klart, fönstret var klart, allt var färdiggjort! Hasse, som själv hade rätt mycket i sitt liv, hade varit där och gjort klart åt oss. Då kände vi oss burna, det kändes som att varje spik han hade slagit i när han lade golvet, samtidigt var en bön för oss! Det kallar jag vänskap! Tack gode Gud för våra vänner!

Varde ljus och vatten...

Publicerad 2013-10-17 22:47:03 i Allmänt,

Det är härligt att kunna förundras över saker som annars är självklart! T.ex. att när man kommer in i ett mörkt hus så söker man efter strömbrytaren och slår på lyset! Så har det inte varit förrän igår i Björngårn. När vi har kommit på kvällen har vi fått treva oss fram i mörkret, leta bland alla långa skarvsladdar och försöka få i rätt kontakt för att tända bygglampan. Ibland har vi kommit ihåg att ta med ficklampan men inte alltid. Men igår kväll när vi steg in där då kunde vi tända lyset på strömbrytaren - fantastiskt
det är ju långt ifrån en självklarhet för många människor på vår jord att ha el i sitt hus - ytterligare en orsak till tacksamhet! Nästa sak vi förundrades över denna kväll, det var när vi öppnade kranen i köket och det forsade fram vatten!!
Hittills har vi alltid haft med oss vattenflaska när vi åkt dit, nu behöver vi inte det längre! Hur många miljoner människor saknar rent vatten?? En orsak till tacksamhet! Gruset till uppfarten är beställd, till den behöver man tydligen en "padda" för att det ska bli kompakt! En sån ska jag åka och hyra i morgon! En ny erfarenhet, vi lär oss fortfarande mycket!

Slutspurten

Publicerad 2013-10-15 21:32:38 i Allmänt,

Idag var Ulf och jag lediga på förmiddagen, strax efter halv nio kom vi till Björngårn för att sätta upp en antenn och städa gården. Vi möttes av den här synen ...
Fem bilar från fyra olika företag var där och jobbade, det myllrade av folk kändes det som. Dessutom var elektrikern Niklas dit, men han vände för han tyckte att han inte ville slåss om utrymmet. Han var där vid 18-tiden ikväll istället! De sista listerna sätts på plats, mosaiken i köket, handfat, toastolar, kranar sitter där de ska. Målaren gjorde det sista i garaget. Det börjar alltmer likna ett hem. Dock finns det en liten nackdel med att bo lite ut på landet, internet, telefoni och TV funkar inte självklart. (Återigen i-landsproblem) Ingen fiberkabel att ladda hem Megabyte igenom. Ulf har undersökt möjligheterna och vi behöver förstärka signalerna på lite olika sätt. En antenn måste vi ha på taket. Ulf skruvade fast fästet på väggen igår kväll, men att få dit själva antennen var lite jobbigt i mörkret (trots att månen lyste förtrollande vackert). Jag föreslog att vi sparar det tills det är dagsljus och då kan en av oss klättra upp på taket så blir det mycket enklare. Morgonens bravad blev alltså att kliva upp på det rimfrost hala taket och vara hantlangare! Tur att det fanns stege fram till skorstenen sen gjorde jag så här .....
Jag hasade mig fram till kanten, stoppade ned antennen i fästet och Ulf stod på stegen, (efter att han hade fotat mig) tog emot antennen och skruvade fast- lätt som en plätt!! "Yhteistyöllä kaikki sujuu!" säger man på finska. Det betyder ungefär att med samarbete löser man det mesta! Det ligger mycket klokt i det! Ensam är inte stark! Och det är svårt att få ett ensamt vedträ att brinna! Jag kommer plötsligt ihåg berättelsen om den trogne kyrkobesökaren som blev förargad över nånting och bestämde sig för att sluta gå på gudstjänst, han skulle vara kristen på egen hand! Veckorna gick och så en kväll kom prästen på besök, för han var mån om sina församlingsbor. Han kom in, de satte sig tysta framför den öppna spisen där elden brann livligt, efter en stund tog prästen spiskroken och petade ut ett vedträd ur brasan. Det tog inte lång stund så började vedträdet svartna och elden i det slocknade. Prästen petade in vedklabben igen och elden tog fart. Sen reste han sig för att gå, "vi ses i kyrkan på söndag" sade mannen! Han hade förstått liknelsen. Vi behöver varandra på olika sätt här i livet! Och vid Björngårn blev gården städad, än en gång fyllde vi släpvagnen med skräp, och åkte till Kronan. Men nu är framsidan tom på skräp och byggmaterial och ikväll har grannen Stefan varit där med traktorn igen för att fixa till framsidan. Så nu är det dags att beställa grus och jord för gräsmattan - det ni :)

Garderobsinredning - teamwork

Publicerad 2013-10-13 19:07:12 i Allmänt,

För några veckor sen var vi på IKEA och kom hem med ganska många, långa, tunga och platta paket! Garderobsinredningen till vårt sovrum! Den har stått i förrådet vid Björngårn, men igår var golvet lagt färdigt så då var det dags att börja montera!! Vi laddade med en stor kaffetermos och matsäck och ställde in oss på ett heldagsjobb! Vi bar in alla paket och öppnade första kartongen! Vi tog fram bruksanvisningen och läste den noga, och det måste man säga IKEAs bruksanvisningar är oerhört pedagogiska! Tar man sig tid att läsa och titta så kan det inte bli fel!
Första stommen tog ganska lång tid, men så fick vi förstärkning, Gustav och Carolin kom för att hjälpa till och spikade och skruvad ett bra tag! Med temawork går det lätt! Och fler stommar restes upp! För att det ska vara roligt att jobba så måste man ha fikapauser, det tyckte minsann Jack också
Timme efter timme gick, Gustav och Carolin åkte iväg, mörkret kom, vi tände bygglampan - och vi fortsatte skruva! När stommarna var klara, så var det alla skenor och fästen som skulle skruvas fast! Men om sanningen ska fram så de två sista timmarna låg jag på golvet med benen upp på en stol och tittade på när Ulf jobbade! Min initiativförmåga och mina krafter tog helt slut - och Ulf bara fortsatte!
Jag orkade dock fortfarande prata och fundera! Hur ska man lyckas ha det så där snyggt i garderoberna som det är i alla inredningstidningar? Fungerar det i verkligheten, så lite kläder har man ju inte? De har ju bara några plagg per hylla!! Eller ska man göra en storrensing vid inflyttningen också och ge till RIA eller andra behövande?! Eller testa det där som jag läste om att bara lämna fram totalt 33 plagg och packa ner resten i kartonger, efter tre månader kan man sen "köpa kläder" från sina egna kartonger! Har någon provat det? Visst är det i-landsproblem, jag skäms nästan, men bra ordning vill vi ha i våra nya garderober!! Klockan var nästan halv tio på kvällen när vi kom hem till Rutvik, dammiga och trötta, men väldigt nöjda med dagen!

Köket, kaminen och bastun

Publicerad 2013-10-10 22:37:48 i Allmänt,

På tisdagkväll när vi kom in i vårt nya hem och snickarna hade börjat sätta in köket, blev jag helt andäktig och samtidigt kände jag en jublande glädje och ville dansa runt, runt! Det blir så fint - tänk att vi ska få bo här!! Vi gick runt och tittade och kände på luckorna och jag började genast fundera vad jag ska sätta i vilka skåp och lådor. Nästan så jag också fick inspiration att börja baka och laga god mat! Idag när vi åkte dit för att lasta släpet med alla kartonger och all plast från köksinredningen sjöd det av aktivitet. Fredrik höll på med köket, det är som att lägga pussel, men pusslet blir vällagt :)
Krister och Robin höll på och installerade vår Conturakamin, Det verkar som Krister är specialist på det mesta ...
och Robin en väldigt duktig lärling ...
Anders höll på med bastun och panelen är så exakt sågad ...
Niklas som höll på med el, hann sticka iväg innan jag fick fram kameran. Ikväll åkte vi dit med badrumsinredningar och toastolar, det gick fort att lasta av, men ack så svårt det var att slita sig därifrån. Man kan ju alltid städa lite, och fundera över möblering, och vad vi ska bjuda på när vi ska ha invigningsfest! Det är rätt viktigt tycker jag, det där med att bjuda på nånting, det har jag lärt mig av mamma. Mor Viola hon lät aldrig nån gå ut genom dörren med samma smak i munnen, som hon brukade säga. Så fort någon kom in i det lilla ombonade köket, med vedspisen där elden ofta sprakade, så åkte kaffepannan på eller bröd och smör kom fram på bordet! Och när hon lagade mat behövde man inte vara orolig att lämnas hungrig, det räckte alltid och blev över! Jag hoppas att samma gästfrihet och värme ska få råda i vårt nya hem!

Bastulaven och sen kaffe..

Publicerad 2013-10-07 20:26:00 i Allmänt,

 
 
Idag tog vi vår vana trogen vägen förbi Björngårn när vi åkte från jobbet! På gården stod en lastbil från Ballingslöv, lastad med vårt kök:)! Chauffören var en glad prick som pratade näst intill obegripligt (skånska)! Vi förstod i alla fall att han hade pratat med snickarna per telefon och de skulle lossa i morgon bitti! Så han övernattar på vår gård, det känns ju tryggt och bra med nattvakt! Och så intressant att småningom få se köket på plats!!
 
Så gick vi in, återigen blev vi överväldigad av hur snyggt allting är gjort! Askparkettgolvet är lagt i två rum och det är vackrare än jag kommer ihåg och Ulf blev alldeles till sig hur snyggt alla lister sitter. Han var bara tvungen att fota ett hörn som han säger är rena konstverket! Lister och att gera dom är Ulfs akilleshäl, desto större är hans beundran för välgjorda listningar!!
Taket i bastun i tjäral är också så fint och sitter så perfekt så det behövs inga lister! Jag kan när som helst rekommendera snickarna från LBM!! (Tomas - hoppas ni inte får för mycket jobb nu :))
 
På tal om bastun så höll vi på med bastulaven i lördags, eller som jag skrev tidigare, Ulf snickrade och jag höll i lite här och lite där och underhöll med småprat! Ulf är jättenoga, han har betydligt högre krav än mig på vad som är snyggt, i alla fall när han snickrar själv. Han är inte proffs och har inte proffsverktyg, men snyggt blir det ändå! Laven gör vi  av "termoradiata mänty"- värmebehandlad furu - köpt i Finland! Här är en bild från lördagens pass i "snickerboa"  i lagården!
Lördagkvällen avslutade vi sen med att bada bastu hos goda vänner i Mjöfjärden! Otroligt avkopplande och trevligt! Jag tänker på berättelsen om kaffet, sanden, gruset och stenarna i glasburken! Var noga så du inte fyller ditt liv med så mycket att du inte hinner ta en kopp kaffe med dina vänner! 
Sen kom tack och lov söndagen - vilodagen - gudstjänst och vila!! Tack gode Gud för söndagen och att jag har fått lära mig ta till vara den för återhämtning! 

Salningar och lister

Publicerad 2013-10-04 22:55:24 i Allmänt,

 
I morse ringde telefonen strax efter åtta, det var en från Ballingslöv som berättade att vårt kök var på väg och att det kommer mellan 12 och 16 på måndag. Jag kände hur endorfinerna började spruta i kroppen, jag kände mig alldeles hög! Det är så nära tills allt är klart och vi får flytta in, samtidigt som det känns overkligt!  Nu är det målat och tapetserat och på måndag kommer köket.........
 
Förmiddagen som vi båda var lediga tillbringade vi i lagården bakom huset som vi hyr. Lagården som numera är förråd och för tillfället också snickeri! Ulf håller på med bastulaven och jag får vara hantlangare! Det känns inte som jag gör så mycket, eller ingenting, men han påstår att det gör skillnad att jag är med :)! Då litar jag på det, att det gör skillnad!! 
Det tror jag vi var och en skulle må bra av att tänka på lite oftare, de små sakerna i vardagen som kan göra så stor skillnad för oss själva och för någon annan!  Kanske bara att vi SER vår medmänniska och säger hej, eller frågar hur det är och verkligen vill veta och orkar vänta på svaret! Eller kanske nån behöver få en påse bullar bara så där, när det är Kanelbullens dag!! De små handlingarna i vardagen, medvetna eller omedvetna, det är livet!!
 
Innan Ulf åkte iväg för att jobba eftermiddagen hann vi via Björngårn och titta. Idag  var Fredrik och Anders från LBM i full gång med att sätta salningar och lister! Och det blir SÅ SNYGGT! Jag gillar de djupa fönstersmygarna och allmogestilen vi valt! Jag vet inte om fotot gör det rättvisa men så här ser det ut
Jag hann även vara lite social på kvällskvisten och dela lite vardagsliv, bekymmer och glädjeämnen -och i morgon fortsätter VI att bygga på bastulaven :)

Färger och tapeter

Publicerad 2013-10-01 18:32:54 i Allmänt,

Nu är dom där i några rum i alla fall, färgerna och tapeterna vi valt. Ett par smakprov ska jag dela, fondväggen tulpantapet, i övrigt färgen äggskal i lilla rummet 
 
Och så
 
vår lilla toalett, inspirerade av bostadsmässan i Tammerfors, fototapet ....
 
 
 
 

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela