livetinyhuset.se

Den här bloggen började som en "byggblogg/ dagbok". Nu är vårt nya hem färdigt och vi har flyttat in. Jag gillar att skriva så nu heter bloggen Livet i nyhuset!!

Handbromsen..

Publicerad 2013-09-29 22:10:22 i Allmänt,

 
 
Jag känner mig så otroligt glad ikväll! Vi har haft en trevlg helg, firat en svåger som fyllt 50, träffat familj och vänner, pratat och skrattat, delat livets olika skiftningar en stund.
Vi promenerade i höstmörkret i Kållby, en traktor kom körande långsamt och jag förflyttades nästan 50 år tillbaka i tiden, då när hösten så påtagligt innebar sköretid. Jag kände doften av säden som tröskades och kom ihåg tävlingarna i tresteg som vi syskon hade när potatisen togs upp ur landet. Jag såg pappa Benjamin framför mig som i ödmjukhet påminde oss: "nu ska vi tacka Gud för skörden, nu har vi så vi klarar den här vinten också."
Ja - tiderna förändras, fast fortfarande är vi alla beroende av att vår Herre låter skördar av olika slag växa och mogna och bli till mat för oss! 
Tillbaka i Luleå så gläder jag mig oerhört över det kloka beslut Ulf och jag gjorde förra helgen! Vi har dragit i handbromsen!! Vi kände båda två att det höll på att bli för mycket av allt, som jag skrev i inlägget Ekorrhjulet, så nu har vi pratat med våra chefer och ska båda två gå ner lite i arbetstid en månad framöver! 
Nu känns det SÅ roligt med vårt nya hem igen. Det ska bli underbart att slippa stressklumpen i magen, känna att vi har tid och ork till lite mer än jobb och att med andan i halsen rusa iväg till bygget! Nu hoppas vi känna lugnet, hinna njuta av veckorna när vi ska flytta in, hinna tänka, planera, sortera och glädjas över allt vi har framför oss! 
Tacksamhet bubblar upp inom mig, jag känner mig välsignad!
 
Nu är det skarpt läge med att välja färgen inomhus. Vi har självklart en plan, men har börjat vela igen. Vi köper provburk efter provburk och målar en kvadratmeter på väggen för att kolla hur det ser ut. Färgen ser aldrig likadan ut som färgproverna i affären. I morgon måste vi ta beslut! 
 
Vi är i alla fall jättenöjda med färgen vi valde till utsidan - och här kommer en vacker höstbild från baksidan

Badrumsmosaiken

Publicerad 2013-09-25 21:30:42 i Allmänt,

Nu är den där - vår vackra mosaik - vi njuter redan av att stå och titta på den fast byggdammet ligger tät i luften!

Men nu är det inte mycket byggmaterial kvar inne i huset. Parkettgolvet står i en hög, likaså listerna! Nu är det dags för målarna att inta huset för att spackla och måla! Vi längtar....

Välsignat....

Publicerad 2013-09-23 21:27:41 i Allmänt,

Ännu en kväll på bygget, med städning både ute och inne! Men ikväll kändes det avstressande att få jobba med kroppen! Vi började med att dra ihop rishögarna bakom huset så att de ska hamna under alla jordmassorna!  Återigen har vi fått tag på billiga fyllnadsmassor via BDX, det står kanske tio stora högar med fyllnadsjord på tomten i väntan på att bli utjämnade!
Det är något vilsamt med att jobba ute på tomten! Frisk luft, inga billjud (nästan), fågelkvitter och en och annan ryttare som kommer förbi! Att få svettas och bli lite trött! Att jobba tillsammans och småprata lte, dela dagens intryck från jobbet, fundera på planering av tomten - dela livet med sin livskamrat, kan det bli bättre:)!
När mörkret tog oss var vi i stort sett klara på utsidan. Då gick vi in och tände stora bygglampan och började städa insidan. Krister har varit ensam snickare idag, fast det skulle man inte tro när man såg alla brädbitar och sågspånshögarna på golvet:)! Alla innertaken är på plats och likaså skjutdörren till vårt sovrum! 
 
Johnny från Bra golv har fortsatt med badrummet, mosaiken är uppsatt och golvet nästan klart. Tyvärr hann det bli för mörkt för ett foto, så det får ni vänta på!
Precis när städningen var klar ringde telefonen och Stefan från BDX som ska jämna ut massorna undrade om vi var kvar i huset så skulle han komma med traktorn! Perfekt! Vi pratade igenom planeringen och han satte igång! Det kändes verkligen som att han vet vad han gör!
Med tacksamhet stämmer jag in i Ulfs ord som han sa innan vi släckte och låste: "Det känns  som det har varit och är ett välsignat projekt, byggandet av vårt nya hem"  och vår bön är att det får fortsätta så!

Ekorrhjulet

Publicerad 2013-09-17 23:06:18 i Allmänt,

 
 
Just nu känns det att livet går väldigt fort, fort, fort ..dagarn bara rinner iväg! Jag hinner inte riktigt med, hinner inte skriva på bloggen, hinner inte städa här hemma, hinner inte alltid diska, hinner inte ringa de viktiga samtalen, hinner inte.......
Vad hinner jag då?? Jag går en rätt lång promenad med Jack på morgon varje dag, (tack och lov för hunden) jobbar heltid, vilket innebär ibland 8 timmar/dag och ibland 12 timmars dagar. Vi är till bygget i stort sett varje dag. Ibland städar vi mycket och kör skräpet till Kronan. Ibland behövs bara lite städning. Alltid måste vi titta och fundera, tänka framåt, hur ska vi möblera, får pianot verkligen plats efter den väggen. Och vilka färger ska vi ha på innerväggarna - DET har vi inte helt säkert bestämt. Dom stunderna är viktiga och måste få ta sin tid! Fortfarande finns det lite brädor här och där på utsidan som behöver målas.  En kväll i veckan sjunger vi i kör och lite social vill man ju också vara! Och så rullar det på.....
 
Jag klagar inte, jag bara konstaterar att just nu är det så här - vårt nya hem tar mycket tid och energi, men ger också energi, annars skulle vi aldrig orka! Sen är det underbart att det är ett gemensamt projekt, vi tillbringar otroligt mycket tid tillsammans! Det är jag glad för!
 
 Men visst längtar vi till inflyttnigsdagen, slippa fara fram och tillbaka mellan två  "hem". Få packa upp alla kartonger och liksom slå ner bopålarna igen.  Då drar vi i handbromsen och hjulet kommer att börja rulla långsammare .....Då sätter vi oss ner och funderar, vad är viktigt i livet, hur vill vi prioretera tiden?! Förhoppnigsvis gör vi det!
 
I lördags lånade vi ett jättestort släp av Jocki och Frida och for till K-Rauta i Haparanda för att hämta kompositplanken till altanen. Tyvärr fick vi sist och slutligen med oss bara hälften, insåg vi när vi kom hem. Felet var dock K-Rautas, så vi får resten hemkört, kanske bra för Frida och Jockis släp att det inte blev så tungt lastat:).  Vi gick även ett par timmar på IKEA och köpte garderobsinredning till vårt sovrum! Några saker till att stryka från "att göra listan" 
 
I skrivande stund  har vi innertak i två sovrum, vitvaxad panel och kakel på halva badrumsväggen, vita kakel och  goldenline mosaik i duschen. Man ska ju egentligen inte visa på halvgjort arbete, men jag gör det ändå....
Detalj efter detalj kommer på plats, och det blir så fint. 

Hösttankar

Publicerad 2013-09-12 21:28:40 i Allmänt,

Mörkret kommer allt fortare, det har nog inte undgått någon. För mig är hösten  både vemod och mys. Vemod att sommaren gick så fort, vi hann inte hälften av det vi hade tänkt, ändå hann vi rätt mycket. Sommaren blev verkligen inte alls som planerat eftersom Ulf helt plötsligt stod utan jobb. Men snabbt öppnades ju andra möjligheter, och det blev bra, trots allt. Det sägs väl så att när en dörr stängs så öppnas en annan, i alla fall ett fönster. Det är inte alltid lätt att förstå meningen med allt som händer, men jag tror ju att Gud har kontrollen. Och först långt efteråt faller pusselbitarna på plats och man förstår varför det blev som det blev. Fast inte alltid förstår man......
Hösten är mys när mörkret kommer och man får tända ljus, allt lugnar liksom ner sig och rutinerna rullar på. Det är nå vilsamt med det!  
Men i alla fall höstmörkret gör att  vi får  skynda oss att äta middag efter jobbet om vi ska hinna göra nåt på bygget innan det blir mörkt. Jag är just hemkommen efter att ha kört två lass med rester av gipsskivor, spånskivor, isolering och diverse annat skräp till Kronan. Ensam har jag jobbat ikväll eftersom Ulf har beredskap och är på jourcentralen.
 
Och JA, det känns lite motigt ibland att dra iväg och byggstäda, speciellt om jag är ensam. Nån liten sekund har vi hunnit tänka: "varför började vi med detta projekt, tänk att bo i en lägenhet??" Tack och lov är dom anfallen rätt få och väldigt korta:). När vi sen väl är uppe vid Björngårn så känner vi tacksamhet och glädje att vi hittade den tomten, valde Fiskarhedenvillan och har otroligt bra snickare och andra hantverkare som bygger åt oss. Och vi längtar till inflyttnigsdagen! 
 
Det händer fortfarande mycket på huset  varje dag, fast vissa saker är svåra att dokumentera på toton. På utsidan är snart alla  salningar, fönster - och dörrfoder på plats, likaså stuprören. Elektrikern jobbar på och nu har Bra golv anlänt och börjat med golven i våtutrymmen. Lilltoan har redan de graftitgråa kaklen på plats, tvättstugegolvet är spacklat och likaså badrummet. 
Om du tittar noga på den här bilden så kan du se att plasten i taket bågnar lite!! Lösullen är på plats, så snaaart ska värmen sättas på, det blir återigen en ny känsla när vi stiger in i vårt nya hem.
 
Vi har även haft en rätt utdragen kontakt med Lule energi. Det har nämligen gått en elledning på baksidan av huset, och en stolpe var väldigt dåligt placerad i förhållande till vårt minireningsverk. Redan i maj lovade Lule energi att ta bort stolpen och gräva ner ledningen. Det gjordes i går! Allt berodde dock inte på dom, Telia och Scanova var visst också inblandade! Nu är det gjort ialla fall och det är vi glada för. Dessutom är vårt provisoriska elskåp inte längre provisoriskt utan nu sitter det fast på väggen i carporten.

Alla dessa val

Publicerad 2013-09-08 12:39:59 i Allmänt,

Så mycket vi ska välja under en byggtid, för att inte säga under en livstid! De viktigaste valen i livet har jag gjort, valt livsväg "den vägen" och livskamrat, Ulf  och dom valen är jag otroligt tacksam över. Samtidigt som det är ett val, vill jag också se det som gåvor! Gåvor som jag fått av nåd!
 Och nästa söndag är det kyrkoval, också det ett viktigt val, ni kommer väl ihåg att rösta! 
Sen jag skrev senast  har vi gjort en hel del val, först alla vägval ner till Linköping och Malmö, sen vara smakråd till alla valen på IKEA! Det blev många val och många mil på få dagar, men roligt att se hur dom har det, Oscar och Sandra i Linköping och Petter i Malmö. Underbart att se när vingarna bär för ens barn. På hemvägen åkte vi förbi Kungsbacka och hälsade på svärmors syster Margit med man och dottern Petra, trevligt att träffa dom och se hur dom har det, förutom att vi blev bjudna på en jättegod lunch.
 
Väl hemma igen fick vi veta att det är Bra golv som ska sätta klinker och kakel åt oss, de ska börja på måndag så nu var vi tvugna att bestämma oss. Vi åkte till deras affär och fick hjälp av en väldigt duktig säljare. Vi hade sonderat terrängen rätt väl men fick nu höra för- och nackdelar med t.ex. blanka och matta kakel och klinker. Golven till hall, toa, badrum och tvättstuga var ganska lätt att välja, sen de vita kaklen till väggen i badrummet, ska de vara blanka eller matta?? Efter samtalet med säljaren bestämde vi oss för matta, argument: hur ofta de bör torkas :).  Till slut återstod bara att bestämma vad vi ska ha i köket över diskbänken, svårt,  ack så svårt, och hur mycket ska det få kosta?? Till slut fastnade vi för det här, absolut inte det billigaste alternativet men vi tror det blir jättefint till våra gråa köksluckor!
Eftersom vi varit borta rätt länge så hade det hunnit samlas rätt mycket skräp igen. En stor hög låg utanför huset och väntade på att bli lastat, men vi hade ju våra ungdomar på besök, Oscar och Sandra, Gustav och Carolin, så snabbt blev släpet lastat och de körde iväg med det till Kronan!
Jag ägnade några timmar åt att måla stolparna och panelen på trappan och Ulf drog högtalarkablarna inne i huset i de färdigdragna rören!
Fortfarande känns det overkligt att vi ska bo här! Och vi lever i den illusionen att det kommer att vara god ordning och välstädat hela tiden:)! Förutsättningarna finns, det gäller bara att gallra hårt i det materiella!  Vi ser också fram emot att få elda i kaminen och mysa i soffan. Fast vår högsta önskan och bön är att vårt nya hem ska få vara öppet och välkomnande och att de som kommer och hälsar på ska känna sig "som hemma"

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela