livetinyhuset.se

Den här bloggen började som en "byggblogg/ dagbok". Nu är vårt nya hem färdigt och vi har flyttat in. Jag gillar att skriva så nu heter bloggen Livet i nyhuset!!

Vårbruk och medmänniskor

Publicerad 2014-04-25 18:47:09 i Allmänt,

Vårbruket har börjat på vår gård - och jag njuter. Njuter av att skotta jord, gräva diken för utebelysningens elkabel, mäta ur var rabatterna ska vara, fundera och planera.
Därtill detta ljuvliga vårväder och orkestern med fågelsången - kan man ha det bättre?! I morse tog jag och Jack vår morgonpromenad rakt över vägen in i skogen, jag försökte fånga de skira solstrålarna genom trädgrenarna och spindelnäten som glimmade, men jag vet inte hur det lyckades....
På eftermiddagen när jag var och handlade på Kvantum möttes jag återigen av frågan - hur ser jag på min medmänniska. Det satt en ung kvinna utanför affären och tiggde, jag brottas med mig själv. Hur ska jag göra, ska jag bara gå förbi, de borde få hjälp på ett annat och bättre sätt? Ska jag ge en slant och döva mitt samvete, ska jag stanna och prata och kolla vad som finns där bakom?? Jag vill egentligen inte se dessa tiggande människor- det borde inte vara så i vårt samhälle, men de dyker upp allt oftare i vår gatubild. Jesu ord ringer i mina öron: " Allt vad ni har gjort mot en av dessa mina minsta, det har ni gjort mot mig.....osv" Ibland ger jag en slant, ibland är jag som prästen och leviten i den barmhärtige samarien - jag låtsas inte se och skyndar förbi, men det gör ont i mig! Hur gör ni? Hur tänker ni? På vilket sätt kan man bäst hjälpa dessa människor som uppenbarligen har hamnat i samhällets utkant, för annars sätter man sig väl inte och tigger- eller??

Påsken

Publicerad 2014-04-22 20:27:15 i Allmänt,

Stilla veckan före påsk var verkligen stilla för vår del, mycket tid för reflektion och vila. Dock tog vi inte oss iväg till nån passionsandakt! På onsdag fick vi en glad nyhet, det här fotot kom både till Ulf och mig
Elin och Johan har förlovat sig - jätteroligt - och ändå min vana trogen kom det en tår i ögonvrån-glädjetårar, jag klarade inte av att ringa upp dom direkt, jag var tvungen att samla mig en stund först. Det är stort när man hittat sin livskamrat och känner - honom/henne vill jag dela livet med! På skärtorsdagen hämtade vi en son på Kallax och två andra barn med respektive kom bilande från Jakobstad så småningom. Tyvärr kunde inte Oscar och Sandra fira påsken med oss. Skärtorsdagsmässan i Nederluleå kyrka, varje år talar den lika starkt till mig! Speciellt på slutet när altaret dukas av, det fina altarskåpet stängs, man ser bara de mörka målningarna på utsidan. Ljuset släcks ner och det blir alldeles tyst...... Småningom smyger människorna ut ur kyrkan, ut i Getsemane för att möta långfredagens drama.... Jag tilltalas även tanken att mässa firas varje timme dygnet runt på massor av ställen i alla kristna kyrkor på vår jord. På långfredagsgudstjänsten ser altaret ut så här
Kristi törnekrona och fem röda rosor som symboliserar Jesu fem sår, symboliken talar starkt till mig. Trots detta fattar jag nog inte vad Jesus gjorde för mig och alla människor när han gav sitt liv på korset för våra synders skull. Påsklördagen kom, liksom en paus i påskens drama, vi pysslade med lite av varje. Skruvade ihop nya utemöbler, grillen kom på plats och några var hurtiga och tog en joggingtur, t.ex. de nyförlovade!
Vi avnjöt en god påskbuffé -familjen tillsammans med svärmor och Åsa och Jan ! På påskdagen invigde Gustav vår nya grill
Väldigt gott blev köttet han grillade! Påskdagens gudstjänst firade vi i bönhuset - Kristus är uppstånden - Ja- han är sannerligen uppstånden! Måtte jag alltid komma ihåg det att Jesus vann över döden, över allt det mörka och svåra - segerrik är han! Påskdag får vi fira varje söndag och komma ihåg uppståndelsens kraft.
Långa promenader har det blivit tidigt på morgnarna när de andra ännu sovit. Snön är nästan borta och storspoven har kommit!! Som jag njuter av det ljudet, det rör mig ända in i hjärtedjupet, de första ropen av storspoven och jag förflyttas till mitt barndoms Kållby!! Jag känner doften av nyplöjda åkrar och den lite fuktiga vårjorden. Underbart att få uppleva det igen, alldeles vid husknuten!! Allt vaknar till liv - ljuset är tillbaka! Tack gode Gud för årstidernas växling!

April

Publicerad 2014-04-11 22:47:43 i Allmänt,

Nu var det länge sen jag skrivit, men ibland rusar livet på och det är svårt att ta sig samman och formulera vad som händer. Det har väl varit lite berg- och dalbana kan man väl säga. Yngsta sonen har återigen packat ihop sina tillbehör och flyttat till Finland, Jakobstad för att jobba. Ett par kvällar innan han åkte fick vi njuta av de goda cupcakes som han och Carolin hade gjort, mums filibabba!!
Det blev förunderligt tomt när han åkte, ingen som smyger in på småtimmarna och ingen som ligger och sover på morgonen när man åker till jobbet. Och middagen är inte klar när vi kommer från jobbet!! Samtidigt känns det gott när barnen "lyfter" och man ser att vingarna bär. Och tack och lov har jag och Ulf varandra. Förra helgen var vi med våra barnkörer på körresan till Jakobstad. En intensiv helg, men väldigt lyckad. Vi bodde på Pörkenäs lägergård som ligger fantastiskt fint ute vid havet. På lördagkväll var alla 20 barnen ute och lekte, "den oändliga leken" i över fyra timmar. Fråga mig inte hur den leken är, men de sprang runt bland tallstammarna och jagade varandra. Sen blev det ganska fort tyst när de väl kom i säng. Ett intressant samtal hade de om dop, konfirmation och att vara kristen. För en av tjejerna var det självklart att hon ska konfirmera sig. "Är du kristen?" frågade en annan tjej. "Ja - jag är ju döpt" var svaret" Jag gillade den tjejens självklara tro, jag är döpt, jag hör Kristus till! Jag hoppas den övertygelsen och självklara tro får fortsätta följa henne. Här övar de inför gudstjänsten i Pedersöre kyrka
Jack tillbringade helgen hos goda vänner till oss, eftersom Ulf också följde med och hälsade på våra barn i Jakobstad. På söndagkväll hämtade vi Jack vid 19-tiden, han kom in, lade sig på sin bädd och rörde sig inte ur fläcken på 12 timmar!!
Tala om att ha haft en helg med stimulans, ett tack till våra hundvakter. På måndag var han fortfarande lite seg, men sen var han sitt vanliga pigga jag. Idag har jag haft ledig dag efter elva dagars sammanhängande jobb. På förmiddagen var jag lite aktiv och gjorde både surdegsbröd och storkok av linssoppa. Fast rätt många timmar har jag tillbringat på soffan, mediterat, sovit, bett och njutit av de vackra björkstammarna utanför vårt vardagsrumsfönster. Det här är utsikten när jag ligger på soffan
För varje dag blir jordhögarna på baksidan alltmer synliga - ibland känner vi stress över hur mycket det finns att göra på utsidan. Sen måste vi återigen påminna oss om att allt inte ska bli klart på en gång. Trädgården ska få växa fram långsamt så att vi hinner njuta av det vi gör - och hinner tänka hur vi vill ha det.

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela