livetinyhuset.se

Den här bloggen började som en "byggblogg/ dagbok". Nu är vårt nya hem färdigt och vi har flyttat in. Jag gillar att skriva så nu heter bloggen Livet i nyhuset!!

3:e advent i Malmö

Publicerad 2014-12-15 20:19:58 i Allmänt,

Som förälder får man vara med om mycket som man inte hade en aning om när barnen var små. I torsdags åkte Ulf och jag och svägerskan Åsa ner till Malmö för att vara med om när Petter på fredagen tog sin flygledarexamen från Entry Point North. Han har fortfarande kvar en del att plugga innan han är helt klar, men är en god bit på väg.
 
Det var otroligt intressant att få gå en rundvandring på skolan och att få träffa lärare och andra som funnits på skolan. Vi fick även en demonstration av hur det går till när de jobbar.
Här sitter Petter och hans klasskompis Anna beredda att ta på sina hörlurar och börja starta och landa flygplanen.
Sen blev det tårta och tal av rektor och lärare och vi förstod att dessa ungdomar har gjort en fantastisk prestation som nu har klarat av den tuffa utbildningen på EPN. Som förälder är man stolt, glad, tacksam, ödmjuk, känner sig delaktig och ändå inte. Vi har gett dom starten i livet, men det är ungdomarna som gjort jobbet!!
 
På kvällen firade vi med en god middag på Texas Longhorn - jag kan varmt rekommendera stället, den godaste maten jag ätit på länge.
 
Under lördagen strosade vi i Malmö, vi hade tänkt åka till Köpenhamn, men stormen Alexander satte käppar i hjulet. Kanske skulle det ha gått bra men Malmö är också trevligt. Cheesecake och kaffe på Pronto går inte av för hackor - det är nog första gången i mitt liv jag inte ätit upp allt jag fått på tallriken av den delikatessen.
 
Rundtur med bil och självklart förbi Turning Torso 
Vinden ven fortfarande men det var uppfriskande att strosa längs kajkanten och man kan föreställa sig att det är fantastiskt fint där när solen gassar!
 
På söndagen gick vi på gudstjänst i St Petrikyrka, kyrkan som ligger nästintill granne med sonens lägenhet! En gammal fin byggnad och rätt välbesökt. Texten om Johannes döparen som befinner sig i fängelse är stark. Prästen   hade en tanke som åtminstone inte jag reflekterat över förut. Johannes skickade bud till Jesus från fängelset: "är du  den som ska komma, eller ska vi vänta på någon annan?" Jesu svar var: "Gå och berätta för Johannes, blinda ser, lama går, spetälska blir rena och för de fattiga förkunnas glädjens budskap" 
Jesus verkade inte tycka synd om Johannes eller ömka honom för att han satt i fängelset. Som kristna är vi inte skyddade från sjukdomar, prövningar och svårigheter. MEN och prästen visade på krusifixet i kyrkan, vi har en som är med oss i allt. Vi behöver inte känna oss ensamma och övergivna. Jesus som varit prövad i allt, som har övervunnit synden, döden och allt det onda har sagt: "Se, jag är med er alla dagar intill tidens slut!"
 

2:a advent och glädje

Publicerad 2014-12-09 15:23:16 i Allmänt,

Så har vi tänt andra ljuset i ljusstaken och temat för söndagen var Guds rike är nära! Guds rike ÄR nära, det är inom oss. Texterna manar oss till vaksamhet och väntan, vaksamhet över vad som får bli viktigt och ta plats i våra liv och väntan på att allting ska fullkomnas en dag. Den dagen får vi som kristna se fram emot med glädje och förväntan. "Lyft upp era huvuden, se då nalkas er förlossning" säger Bibelordet.
I boken om kallelse (se föregående inlägg) har jag kommit till kapitlet som handlar om glädje. Vad ger glädje i vårt liv? Tillåter vi oss att vara glada, eller låter vi oro och missunnsamhet ta över och förstöra vår möjlighet till glädje.
Ibland tänker vi kanske att berömda män och kvinnor säkert är lyckliga. Men hur fort glöms inte alla berömdheter? Det finns en övning i boken, att man ska skriva ner namnen på de fem senaste som fått Nobels fredspris, vinnarna i VMskidåkningen de senaste 10 åren osv. Hur många kommer vi ihåg? Listan blir inte lång.
Däremot försök komma ihåg lärare som uppmuntrat dig, vänner som ställt upp i en svår situation, personer som fått dig att känna dig uppskattad och älskad. Sånt glömmer man inte. 
Jag tror det är viktigt att fundera över vad som ger glädje i mitt liv, vad har jag att vara tacksam över och att glädja mig över. Inte med missunnsamhet titta på vad andra har som jag saknar. 
Att dela med sig och hjälpa andra är ofta till stor glädje i ens liv. Och det behöver inte vara stora grejer, att stanna till och prata några extra ord med en människa du möter, ringa ett samtal och höra hur det är, skicka ett kort eller kanske åka och handla åt någon. Bara fantasin sätter gränser på vilka sätt man kan glädja andra - och sig själv! 
 
Vi hade en trevlig helg med både barn och ungdomar på besök. Gustav och Carolin var här över helgen och grannens flickor Mira och Stella fick vi låna på lördagen.
 
 Vi hann baka både jullimpor och saffransbullar,  äta renskav och potatismos  och umgås - en mysig lördag i advent!!
 
 
 
 
 
 

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela