livetinyhuset.se

Den här bloggen började som en "byggblogg/ dagbok". Nu är vårt nya hem färdigt och vi har flyttat in. Jag gillar att skriva så nu heter bloggen Livet i nyhuset!!

Sommartid...

Publicerad 2014-03-30 14:44:42 i Allmänt,

Nu är det sommartid om vi tänker på att vi ställt fram klockan, om det sen är bra eller dåligt vet jag inte. Det var rätt skönt att vakna vid halv nio istället för halv åtta när man ändå har en helt ledig dag. Jack verkade inte bry sig om tidsomställningen - han var lika pigg som vanligt på vår morgonpromenad. Nästan att det blev lite stressigt att hinna till kyrkan, men vi kom precis före klockringningen. Jag gillar verkligen Nederluleå kyrka, den står där så mäktig och trygg, känns det som. Byggnaden i sig självt predikar att Gud är trofast.
Temat för dagen handlade om det mest centrala i kristendomen - Jesus är livets bröd! Han har öppnat vägen till himlen och vi får påminna oss om vad han gjort för oss när vi går fram till nattvardsbordet och delar bröd och vin. Trevligt också att få dela en stunds gemenskap vid det enkla kyrkfikat längst bak i kyrkan. En kväll den här veckan hade vi besök av en brorsdotter, Hanna och hennes kompis, Jennifer. De gör praktik på Sunderby sjukhus, så vi passade på och bjuda dom på middag och få en stunds gemenskap. Med sig hade dom en supergod efterrätt - cupcakes och glass!!
Här är de alldeles nybadade, de hade saknat bastubad och ville gärna testa vår nya bastu och jag tror att de gillade den. De har basturekord hos oss just nu - drygt en timme!! Under de senaste veckorna har jag besökt sjukgymnasten ett par gånger, jag har ett knä som bråkar lite när jag ska försöka börja löpträna lite mer. Jag har fått några enkla övningar som jag ska göra hemma. Men handen på hjärtat, visst är det svårt att få till de enkla övningarna man ska göra, även om det tar bara några minuter. Jag tänker på berättelsen om Naaman och tjänsteflickan. Naaman som också hade svårt att göra det enkla. Han hade spetälska och fick av tjänsteflickan veta att det i Israel fanns en profet, Elisa som genom Guds kraft kunde bota sjuka. Naaman åkte dit, möttes av en tjänare som hälsade från Elisa att Naaman ska gå och doppa sig sju gånger i floden Jordan. Naaman blev rasande och tänkte vända hemåt, han hade tänkt sig att Elisa skulle komma ut och sätta händerna på honom eller nå liknande, floder hade de gott om i sitt eget land. Men en av Naamans tjänare hejdade honom och sa: Om profeten skulle ha bett dig att göra något svårt, skulle du inte ha gjort det då? Varför kan du nu inte göra något som är enkelt. Naaman tog sitt förnuft till fånga, doppade sig i floden Jordan, blev frisk och kom till tro på Gud! De enkla uppgifterna kan ibland ha mera gott med sig än vi kan ana.

Studentkalas och lite annat

Publicerad 2014-03-25 22:18:35 i Allmänt,

Ikväll har vi haft studentkalas om än i en lite mindre omfattning. Vår Gustav var med om en snowboardolycka i slutet på sitt andra gymnasieår med hjärnskakning och svår huvudvärk som följd. Sviterna av olyckan hängde kvar sista året på gymnasiet och han var tvungen att läsa på halvfart. I vinter har han läst på Komvux och fullföljt sina gymnasiestudier. Bra kämpat, det är inte så lätt att läsa på distans och ha disciplin att plugga på egen hand - men han har gjort det och nu är det klart! Det var värt en liten fest och fina rosor fick han också.
Helgen som gick var rätt omväxlande. På lördageftermiddag kom Marianne med ritningen till vår trädgård. Återigen ett par timmar med samtal om planering, växter, odling osv osv. Jättespännande och vad mycket vi kommer att lära oss. Det svåraste tror jag blir att inte gapa över för mycket, utan tänka att man tar en rabatt i taget. Här är ialla fall hennes förslag
På kvällen åkte vi på sånggudstjänst i Örnäsets kyrka. Jag fascineras av den stora takmålningen som visst är mycket större än man tror och som för mina tankar till det himmelska Jerusalem
. Sen är det ju underbart att sjunga lovsånger och psalmer tillsammans med andra - det blir inte sämre av att Markus Wargh sitter vid orgeln och har fantasifulla förspel. På söndagen hann vi vara en sväng till bönhuset, en liten grabb kröp omkring på golvet och lekte med sina bilar och han fick förtjusta leenden från de flesta.
Jag drog mig till minnes en gång när vi var på fridsförbundet på gudstjänst, en av våra grabbar var små och vandrade mellan bänkarna med sina småbilar i handen. Överallt möttes han av leenden och många tog upp honom i famnen och efter en stund gick han vidare till nästa famn. Speciellt den gången slogs jag av vilken barnvänlig miljö det är - trots att predikningarna är rätt långa! Men det finns inget som är barnförbjudet, Jesu ord: "Låt barnen komma till mig!" efterlevs!!! Och det känns gott! Klockan 17.00 var det dags för gudstjänst i Porsökyrkan - med konfirmation. Det var extra roligt för att tjejen som konfirmerades har funnits med i kyrkans verksamhet sen hon var liten, som 16-åring ville hon döpa sig och nu har hon tagit steget att konfirmeras - det kändes stort. Jag gläds även över vår mellanstadiekör som medverkade vid gudstjänsten. Ett gäng pojkar och flickor i 10-12 års ålder som träffas varje tisdageftermiddag och sjunger, pysslar och har andakt tillsammans. Om knappt två veckor ska vi åka med dom på körresa till Jakobstad. Så hör hit Jakobstadbor med omnejd - söndagen 6 april kl. 10.00 sjunger vår barnkör i Pedersöre kyrka!! Välkomna!

Ensam hemma

Publicerad 2014-03-18 20:43:00 i Allmänt,

Jag upptäckte ikväll när vi åt middag att jag skulle få en kväll ensam hemma. Jag visste att Ulf skulle iväg och sjunga, men tänkte nog att sonen skulle vara hemma och packa eftersom han ska till Malmö i morgon. Så blev det inte!
Jag inser att jag nog är ganska sällan bara med mig själv - och Jack förstås! Först tog en rastlöshet tag i mig, vänta nu vad ska jag hitta på i kväll?? Måla pallen i garaget, promenad med Jack, men sen då??
 
Jag målade, jag gick iväg på kvällspromenaden med Jack, då kom jag på, jag kan bjuda en av mina bastulösa kompisar på en bastukväll!! Jag slog en signal till henne, hon blev glad för inbjudan lät det som i alla fall, men hon hade just kommit hem från en lång arbetsdag och orkade inte iväg igen. Lite för kort varsel! 
Jaha vad gör jag då, ska jag ringa någon annan - nej bestämde jag, nu ska jag öva mig på att bara vara!! Jag gick promenaden, kom hem och satte mig i bastun - läääänge, kokade en kanna rooiboste och nu sitter jag här med paddan i knät och knaprar på tangenterna och tittar då och då på den fina tulpanbuketten som för med sig ett  löfte om vår
 
Jack snarkar i den andra soffan och det känns helt okej, även om jag inte skulle bli lessen ifall nån oväntades knackade på dörren....
 
Jag tänker på gårdagen på jobbet - först mötet med två kvinnor där vi verkligen kom in på djupet om kristen tro, kontra seanser! Det slog mig återigen att det finns så mycket vilsenhet och så mycket längtan efter en djupare gemenskap. Jag tror att det är gudagnistan i var och en som har en längtan tillbaka till gudsgemenskapen. Jag hoppas och ber verkligen att dessa kvinnor ska våga fortsätta söka och hitta gemenskapen med Kristus. 
 
Sen hade jag återigen förmånen att få föreläsa för blivande föräldrar, ett samarbete med vårdcentralen. Jag pratade på temat: Håll kärleken levande och hur vi som kyrka kan vara till stöd för familjen!  Ett tema som jag brinner för, jag tror att man med lite medvedenhet i sin relation kan fortsätta att ha det bra trots hårda påfrestningar med småbarn, jobb, träning och mycket annat som vill ha vår uppmärksamhet och tid. Kärlek är det enda som blir mer ju mer man slösar med det!  Så öva dig på att slösa med kärlek!!!

Vardagsliv och guldkant

Publicerad 2014-03-14 21:47:00 i Allmänt,

Veckorna rullar verkligen på fort och jag hinner inte ens skriva ner några tankar på bloggen, eller orkar kanske inte! Förra helgen hade vi också en trevlig gemenskapshelg , Sandra och Oscar kom på besök!
 
Vi hann prata, umgås, laga god mat, fira gudstjänst och träna tillsammans. Man hinner mycket på en helg ibland. Lyxigt - på två veckor har alla våra barn varit hemma, det känns gott! Sen kom vardagen, och även om jag har ett arbete som jag trivs med så känns det att det tar rätt mycket ork och energi. Oftast när middagen är äten så är det rätt skönt att göra ingenting! På morgonen kan jag planera att jag ska göra saker på kvällen, men när kvällen kommer så finns inte orken och energin. Vissa kvällar blir det en kvällspromenad med Jack, andra kvällar blir det lite terapi med att måla kökspallar i garaget.
 
Jag läste en artikel idag som handlade om lycka. Vad är egentligen lycka?? Svaret på den frågan är säkert olika för alla människor, men artikeln handlade om förnöjsamhet i vardagen. Att fundera på vad jag tycker är viktigt i min/vår vardag och försöka prioritera det. Inte låta livet rulla på och känna frustration och missnöje, utan stanna upp fundera, be om ledning, våga förändra mönster i vardagen. Hitta guldkorn och njuta av det. Idag har jag hittat flera guldkorn i vår vardag :) Det första var under promenaden med Jack i blåsvädret när jag såg barmark
 
Även om jag gillar vinter och snö och tycker att våren kunde dröja ännu ett tag, kände jag trots det en spirande glädje när vi gick förbi den här dungen där snön helt smält bort! Snart är våren här och vi kan börja gräva och plantera i vår tilltänkta trädgård. Efter promenaden och bastun gjorde vi en god middag med recept och råvaror från Hemmagastronomi! Det förgyller vardagen att duka fint och göra god mat tillsammans
 
Tapas till förrätt och smörstekt lax med citronrisotto och broccoli med rostade mandlar - mums
 
Såklart kaffe och texas pecan glass till efterrätt!! Det är guldkant i vardagen. Sen måste jag bara lägga in en bild från vårt mysiga sovrum med den vackra fondväggen, dit vi också nyligen har köpt en byrå :)
 

Askonsdag

Publicerad 2014-03-05 21:55:58 i Allmänt,

Jag har tänkt ganska mycket på det här med fasta, att avstå från något nu under fastetiden. Det finns många olika varianter och alla är säkert bra på sitt sätt. Att avstå från facebook, internet, godis, kött osv osv. Men vad gör man istället? Vad är målet med fastan? Varför gör jag det? Det är kanske det viktigaste med fastan. Jag läste en länk som någon delat som gav mig en tanke som inte är ny på något sätt men jag tror vi behöver påminnas om. Fastan kanske inte handlar så mycket om att avstå, men att lägga till - att ägna lite mer tid åt bön, gudstjänst, bibelläsning eller goda möten. Tänk om vi alla kristna skulle ägna 15, 10 eller åtminstone 5 minuter mer tid per dag till bön. Be för våra grannar, för våra ledare, för vår kyrka, för länder i krig ......Vilken kraft i rörelse... Och det kanske är så - vad vet jag :) Ikväll var vi i alla fall på askonsdagsmässa, vi fick bli påminda om att vi är av stoft och ska åter bli till stoft. Vi fick också tända böneljus
och vi fick sjunga den härliga psalmen Gå med Gud som lovar gå bredvid .... Gå med Gud som känner väl din strid ....Gå i frid .. Gå i frid ....

Ljuset

Publicerad 2014-03-04 19:47:57 i Allmänt,

Veckorna rullar på rätt fort (undrar om jag skrivit det nångång förut:)). Snart en och enhalv vecka sen vi hade alla barnen här. Ja det kändes så på lördagkväll när tre var här "live" och två var med på skype. Trevligt med samvaro, prat och skratt. Sen fick vi ha dottern hela veckan, så trevligt. Och det kändes att vi hann umgås och prata lite mer och inte bara väder och vind - det är mycket värt. Nu i helgen åkte vi så ner till Jakobstad för att ordna och vara med på syster Maggis 50-årsfest - som hon inte själv visste om att skulle bli. Det är roligt med överraskningar och ibland undrar jag om det inte är roligare att vara den som ordnar och planerar - än den som blir överraskad?!?
Här är födelsedagsbarnet med sin man -- och min man :) Så det blev ännu en helg med trevlig samvaro och gemenskap - och det kan man ju inte få för mycket av. Vi bodde hos Elin och jag var bara tvungen att fota porten till hennes hus. Under den mörka årstiden står det alltid en lykta med ett brinnande ljus i på trappan. Egentligen en enkel grej, men så trevligt och välkomnande. Och tänk att det får stå kvar!!
Igår kväll firade vi yngsta sonen som blev 20 år - kolla in vilken fin tårta han och Carolin hade gjort.Och god var den.
Idag har vi haft sportlovskul på jobbet - en dag med pyssel, bakning, lekar och samvaro för alla sportlovslediga. Ca 30 barn och några vuxna deltog. Återigen en dag med gemenskap- tänk vad det är viktigt. Ibland känner jag att vi jagar efter nånting som vi egentligen inte vet vad det är. Men det som ändå är mest värt är gemenskap, att få dela livet på olika sätt.

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela