livetinyhuset.se

Den här bloggen började som en "byggblogg/ dagbok". Nu är vårt nya hem färdigt och vi har flyttat in. Jag gillar att skriva så nu heter bloggen Livet i nyhuset!!

Sabbatsmorgon stilla.....

Publicerad 2015-09-27 10:41:16 i Allmänt,

Idag vaknade jag tidigt trots att det är söndag och vilodag. Onödigt att ligga kvar i sängen om jag ändå inte kan sova, så jag drack en kopp kaffe, klädde mig för långpromenad, kopplade hunden och gick iväg ut i den  vackra höstmorgonen.
 
En riktig höstmorgon, hög och klar luft, solen skiner och de gulröda löven dalar sakta ner från träden. Hela byn sover, känns det som i alla fall. Den kända psalmen kommer till mig: Sabbatsmorgon stilla, gryr i Herrens namn.....
 
Veckan som gått har varit intensiv men rolig. Förra söndagen flög jag ner till Göteborg och sen bil vidare till Lundsbrunn där jag under tre dagar gick en kurs - Bibeläventyret - Nya testamentet. Det är en metod att på ett pedagogiskt sätt berätta om Nya testamentet för skolbarn. 
 
Vi fick fördjupa oss i olika bibeltexter och lära oss metoder att hålla barnen intresserade av det vi berättar. Mycket inspirerande dagar, jag tror jag kommer att ha stor nytta av det i mitt samarbete med olika skolor. 
 
En av kvällarna hade jag svårt att somna, hjärnan gick på högvarv av allt jag lärt mig under dagen. Jag bläddrade i mobilen och tänkte att jag lyssnar på en predikan så  jag går ner i varv och kan somna. 
Jag minns inte så mycket vad talet handlade om förutom några strofer. Flygplan lyfter i motvind. När vi drabbas av motgångar och svårigheter är det ofta som med flygplanen, vi lyfts närmare Gud. 
 
Hmm, tänkvärt - behöver vi motgångar och prövningar ibland för att inte glömma bort att vårt liv är i Guds hand....
 
Lördagen blev en dag när vi "jobbade i vårt anletes svett".  Vi har äntligen alla fyllnadsmassor på plats och gräsmattejorden utskottad så nu försöker vi få underlaget jämt och fint för att så gräsfröna innan snön kommer! Skönt att jobba med kroppen och se resultat direkt- än är det inte färdigt men snaaaart! 
Nästa vår hoppas vi att det ska spira en grön gräsmatta ......
Och nu sitter jag här,  knapprar på tangenterna och njuter av att bara vara denna vackra sabbatsmorgon som nästa övergått i en vacker sabbatsdag! 
 
 

Tillsammans är vi starka

Publicerad 2015-09-17 22:28:20 i Allmänt,

En intensiv vecka är snart tillända, en vecka som innehållit så mycket av hur livet kan se ut för olika människor.
På jobbet har grupperna kommit igång, vissa väldigt välbesökta och andra lite tröga i starten. Jag gladde mig över att så många av de ungdomar som konfirmerades i somras kom på vår första ungdomskväll, det finns en längtan efter något mer
 
Jag har fått vara med och möta en del av de flyktingar som  passerar vår stad just nu. Ge en mugg med varmt te, en smörgås eller en frukt, blöjor till de barn som bärs på trötta föräldrars armar. Det går inte att värja sig, jag blir berörd!  Allt de äger bär de i en liten ryggsäck och vad månne de bär i sitt inre?!
När jag sitter i mitt ombonade hem fylls mitt hjärta av bön för alla dessa människor, måtte de få möta kärlek och förståelse och få möjlighet att skapa sig ett liv i trygghet.
På vår församlings hemsida finns alltid dagens bibelord, jag vet inte om det slumpmässigt väljs eller hur det går till, men igår när jag  slog på datorn kunde jag läsa från 3 Mos 19:33 Om en invandrare slår sig ner i ert land, skall ni inte förtrycka honom. Invandraren som bor hos er ska ni behandla som en infödd. Du skall älska honom som dig själv, ni var ju själva invandrare i Egypten. Jag är Herren, er Gud.
Inget är nytt under solen men vi har alla ansvar för varandra, och det gamla, nötta ordstävet stämmer så otroligt väl. Ingen kan göra allt men alla kan göra nåt.
Ett annat bibelord har också dykt upp i mina tankar under veckan, det är Jesus som säger: Allt vad ni har gjort mot en av dessa mina minsta, det har ni gjort mot mig
Någon kan ge te och en varm blick, någon kan ge kläder, någon kan sticka en varm mössa, någon kan tolka en annan ge en slant. Tillsammans är vi starka!!
 
Samtidigt fylls jag också av stor tacksamhet över allt som Gud har välsignat mig med. Ett hem, en familj, släktingar och vänner, trygghet och jobb, församlingsgemenskap. Ja, listan kan göras hur lång som helst...

Minisemester och mycket kvinnor

Publicerad 2015-09-14 20:58:14 i Allmänt,

Jag och Ulf har haft en minisemester i vår stuga. Vi åkte ner på onsdag och började med att elda bastun och bada i det iskalla vattnet. Men det var ändå så underbart skönt!!
Hela torsdagen ägnade vi åt att städa och röja i stugan. Elin satt i kökssoffan med sin stickning och underhöll oss med trevligt pratande. Och vi plockade och sorterade, satte oss ner med en kaffe, hämtade en pizza och jobbade på lite igen. Och tro det eller ej, men det var en fantastiskt skön och trevlig dag. 
Även den dagen avslutades med bastu och ett iskallt dopp i ån.
 
På fredag hade jag ett intressant möte med några kvinnor om ett skrivprojekt. Intressant och givande att träffa likasinnade och prata skrivande - vi får se vart det leder......
 
Kvällen fortsatte med en tjejkusinträff även moster och morbrors fruar inbegripna, 25 stycken totalt. Knytkalas i kusin Agnetas stuga.
Mycket god mat och fantastiskt mycket surr och skratt. Vi kom ihåg gamla minnen om varandras föräldrar, vi pratade livet nu, vi sjöng och pratade lite till. Så oerhört rik jag är, en minnesvärd kväll.  
 
Helgen fortsatte med mat och trevligt umgänge hos Elins svärföräldrar, syskon som tittade in i stugan -och vi hann med att som hastigast träffa grabbarnas svärföräldrar i Bosund. 
 
I mitt huvud snurrar några rader från Höstvisan som vi sjöng på fredagkväll
:jag märkte aldrig förut att mörkret är så stort, går och tänker på allt det där man borde.
Det finns så mycket saker jag skulle sagt och gjort och det är så väldigt lite jag gjorde. 
Skynda dig älskade, skynda att älska......
 
Just den här helgen känner jag mig väldigt nöjd med vad vi gjort och vilka vi hunnit träffa, men annars i livet lever jag ofta med känslan att jag borde!!
Jag borde göra det och det, jag borde hälsa på dom, jag borde bjuda dom på middag, jag borde träna mer, jag borde läsa Bibeln mer, jag borde, borde.......
Kan man leva så att man inte har dessa borden över sig? Eller hör det till ofullkomligheten av att vara människa? Eller behöver vi dessa borden för att växa som människor? Är det även därför vi behöver en fullkomlig Jesus? Det vet jag ju förresten att Jesus behöver vi i allt, men kan man leva utan att känna dessa borden mellan varven?? 
Jag har inget enkelt svar - har du??
 

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela