livetinyhuset.se

Den här bloggen började som en "byggblogg/ dagbok". Nu är vårt nya hem färdigt och vi har flyttat in. Jag gillar att skriva så nu heter bloggen Livet i nyhuset!!

Miljötänk

Publicerad 2017-06-08 22:25:04 i Allmänt,

Det händer något med mig när jag gräver i jorden, när jag påtar ner några frön och väntar att något ska börja växa. Jag mår bra! Jag är bonddotter och det är ju något uråldrigt det här med att så och skörda. 
 
Redan i första Mosebok i skapelseberättelsen när Gud välsignat Adam och Eva så ger han dom också ett ansvar att förvalta jorden.
 
Det känns att mäsnkligheten inte har lyckats så bra på det området. Själv är jag ingen miljökämpe som står på barrikaderna men jag tror på att kämpa på i det lilla i vardagslivet. Källsortera och handla ekologiskt, åtminstone ibland. Köpa fairtrade kaffe. Minska användandet av plast!! Jag berörs av nyheterna som berättar hur mycket plast som finns i våra världshav. Jag imponeras av fyrbarnsmamman på Porsön som sytt, typ tvättpåsar i olika storlekar, dom tar hon med sig till affären för att köpa frukt och grönsaker i. Otroligt smart, tänk om alla gjorde så, vad snabbt vi skulle kunna minska onödigt användande av plastpåsar. 
 
Jag tänker på mina föräldrar som inte hade en aning om vad Greenpeace var, knappast ens hade hört ordet miljövän. Men jag tror de hade en inre intuition om vad som var bra och dåligt för naturen och för oss människor.
 
Potatislandet gödslades alltid med ko- eller hästdynga, aldrig konstgödse. Fick min pappa välja så förvarade han aldrig mat i plast. Jag ser framför mig hur han lindar in i smörpapper, det som blev kvar av strömmingen som halstrades i järnspisen i köket. Eller andra matrester och det funkade! 
 
Schampo var bara skräp, man skulle tvätta sig med tvål och vatten, det var ordentliga grejer. 
 
Antagligen har det påverkat mitt tänk rätt mycket, och jag hoppas såklart att jag lyckats sprida det tänket vidare, inågon mån i alla fall.
 
Hur tänker du? Vad känns viktigt för dig i dom här frågorna? Har du enkla vardagstips hur vi kan hjälpas åt att ta det ansvar som en gång blev oss givna? 

Kommentarer

Postat av: Anonym

Publicerad 2017-06-08 23:01:21

Jag tänker ungefär som du. Jag blev lärd av min pappa att det inte fick lämnas några spår i naturen efter mig. Pappa var en renskötande Same så han visste hur man förvaltar jorden bra. Det visar också historien, att det inte blivit så mycket spår efter Samerna i naturen trots att dom levt av den i väldigt lång tid. Att inte lämna spår efter sig, är något som följt med mig sedan dess. Guds vilja är nog att vi inte ska bidra med att förstöra ner naturen och miljön mer än nödvändigt.

Allt gott! // Nisse Heikka

Svar: Så är det! Tack för att du delar dina tankar :)
Sonja

Postat av: Anna

Publicerad 2017-06-09 07:03:03

Att ta hand om vår jord. Det låter så vackert. Och ÄR viktigt. Men ändå kan det vara så svårt. Jag källsorterar (bloggade om det just idag faktiskt!), åker tåg, har autosläckning på lampor etc. Men jag flyger gärna. Skulle aldrig slänga något i naturen. Viktig fråga som måste lyftas ofta. Tillsammans.

Svar: Jag tänker att om alla gör det lilla så blir det ganska mycket
Sonja

Postat av: Annica

Publicerad 2017-06-09 08:12:49

Miljön är viktig att tänka på ja.. Är dock skitdålig på att sorters soporna, allt åker oftast ner i samma... Vad gäller schampo och liknande så har jag sådant som är bra för håret. Men, tänker på det - går hellre än att åka buss/bil någonstans. Åker tåg till min familj istället för att flyga (13-14 timmar med tåget). Lite sådana saker.

Svar: Visst det tänker jag också, låt bilen stå om det funkar med cykel eller buss!
Sonja

Postat av: Dorotea Pettersson, tidscoach

Publicerad 2017-06-09 19:22:15

Ja, man var nog generellt bättre på att göra rätt för miljön. Min farmor var väldigt noga med att lära mig och min syster om naturen och trädgård och också att använda allt när vi lagade mat.

I min vardag gör jag det jag kan. Källsorterar, trycker mina böcker på miljövänligt papper och åker tåg när jag ska på uppdrag i jobbet.

Svar: Lite här och lite där, och kanske lite mera vartefter åren går! Och jag vill tro att det har betydelse
Sonja

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela