livetinyhuset.se

Den här bloggen började som en "byggblogg/ dagbok". Nu är vårt nya hem färdigt och vi har flyttat in. Jag gillar att skriva så nu heter bloggen Livet i nyhuset!!

Samtal 14#blogg100

Publicerad 2017-03-14 21:44:00 i Allmänt,

Det var en sanning med modifikation det jag skrev igår, att jag är på kurs om Befriande bibelläsning hela veckan. Jag ÄR på kurs hela veckan, men idag har jag varit i Skellefteå på utbildningen - Själavård för unga och i morgon och resten av veckan fortsätter jag med Bibelläsningen.
 
Jag har på känn att det kommer att vara en otroligt intensiv, lärorik och tröttande vecka. Redan i eftemiddags kände jag hur tröttheten kom smygande, ni vet tröttheten när man har tagit in för mycket, även om det är bra saker. Förhoppningsvis kan en god natts sömn råda bot på det.
 
Dagen idag har handlat om samtal, hur gör man, vad ska man säga?
 
Några goda handfasta råd till en själavårdare eller till vem som helst som möts i samtal.
1. Våga stanna kvar
2. Var dig själv!
3. Lyssna!
4. Ge inga "goda"råd
5 Benämn det som händer i rummet, t.ex. jag ser/ hör att det här är jobbigt för dig
6. Vet du inte vad du ska säga - säg det!!!
7. Ställ gärna frågor som - hur skulle DU vilja att det var?
8.Vilka möjligheter till förändring finns det?
9.Vilket pris har förändringen, är du villig att göra den? 
10. Sammanfattning och avslutning
 
 
Detta har vi konkret fått öva på och prata om idag genom olika "fall" som vi haft med oss...redan Sokrates lär ha sagt att ett samtal är konsten att förlösa tankar som de själva är havande med
 
Jag tänker att det har vi alla varit med om när vi haft det jobbigt i livet, hur mycket lättare allting känns när vi har fått dela det med någon. Om du tänker efter, så är det inte en massa goda råd du har behövt, men en närvarande vän som har orkat stå kvar, lyssnat på dig och brytt sig. Så enkelt och så svårt är det med samtal! 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela