livetinyhuset.se

Den här bloggen började som en "byggblogg/ dagbok". Nu är vårt nya hem färdigt och vi har flyttat in. Jag gillar att skriva så nu heter bloggen Livet i nyhuset!!

40-årsjubileum, Nattkyrkan och paus

Publicerad 2019-08-30 12:11:00 i Allmänt,

Augusti har haft flera roliga inslag. Tidigt i våras fick jag en inbjudan till en träff,det är 40 år sen vi tog vår examen som barnträdgårdslärare, som det hette på den tiden. Och utbildningen låg i Jakobstad
När man får en sån inbjudan så hisnar tanken, 40 år, sen jag tog examen!! Visst på ett sätt är det länge sen, men 40 år.
Efter lite funderande bestämde jag mig för att åka, Ulf följde med- ett jättebra tillfälle att också träffa dottern med familj och lite andra vänner. 
 
Några av mina kurskamrater har jag träffat under livets gång, några av dom är jag vän med på Facebook, men många hade jag inte sett på 20-40 år. ( vi hade även 20 års jubileum)
En märklig känsla när jag ser en kvinna som jag vet har gått samma årskurs som mig, men det känns ändå som jag aldrig har sett människan!! 
Jag får namnet, en kram och vi börjar prata och så efter en stund så tonar det fram en bild i huvudet av en 20-årig tjej och allt faller på plats. Personligheten, rösten och gesterna är dom samma. 
Många kände jag ändå igen direkt, vissa behövde jag bara höra rösten på avstånd så visste jag vem det var och andra hade förändrats en hel del....
Det var så roligt att ses, att höra hur livet har varit och hur det är nu. Vi pratade familj, barn och barnbarn, vad har varit viktigt i livet, hur blev vårt yrkesliv och hur tänker vi framåt.
Några delade berättelser när livet har tagit en paus, när sjukdom och sorg har gjort att man hamnat i ett vaccum en tid. Men också hur vi går vidare
Vi sjöng dom sånger vi sjungit under utbildningen och sorlet var på en hög nivå hela tiden. Vi träffades först för kaffe, fika och välkomnande och fortsatte kvällen med middag på stadshotellet.  Jag är så glad att jag åkte.
 
Här är ett foto som Märtas dotter Sandra Lybeck tog av oss i Rosenlunds trädgård
Av 54 examinerade är 52 st i livet och 25 glada "tossor" träffades och ses här på fotot 
 
I augusti är en av mina arbetsuppgifter att. ta emot studenterna på LTU, en av dom roligare och mycket givande uppgifterna är att jobba i Nattkyrkan. 
Vi finns med tält, kaffe, te och lyssnande öron utanför krogen STUK. När studenterna köar för att komma in möter vi dom och bjuder på kaffe eller te.
Det blir så många möten, många korta men en del långa och givande. Alla är positiva över att kyrkan finns där och jag tänker att det påminner dom om att det finns någon att vända sig till.
Både att det finns en kyrka, men även att det finns en Gud som bär. I samtalen märker man att många ändå har någon erfarenhet av kristen tro, men repliken, jag är inte troende men...... Kommer rätt ofta.
Ett par killar undrade om de kunde bikta sig (lite på skämt), men sen blev det ett allvarligt samtal om vad bikt är. Hmm, det är väl när man får förlåtelse för sina synder sa den ena killen, Nej nej säger den andra, du måste först erkänna och bekänna dina synder, för att kunna få förlåtelse!
En rätt klok insikt, ska vi kunna gå vidare och bli befriade från det som tynger oss så måkte vi först inse vad det är.
Jesus finns alltid där och har redan försonat allt om vi bara vill sträcka ut vår hand och ta emot frälsningens gåva.
Här är det glada gänget jag fick jobba med på lördagkväll och natt.
 
Sen blev det en paus! 
Jag var inte pigg när jag for iväg på lördag, ont i halsen och lite halvtrött, skam den som ger sig tänkte jag, tog Ipren och for iväg. Och visst, jobbpasset gick rätt bra, men sen kom bakslaget.
Jag vaknade på söndagmorgon med fruktansvärt ont i halsen, huvudvärk och allmän sjukdomskänsla i kroppen. 
Det blev fyra dagars vila, mycket sängläge och ingen cykelträning! 
Samtidigt är jag oändligt glad och tacksam att det kom nu och inte nästa vecka när vi ska iväg till Tyskland. Jag kanske behövde en paus .....
Helgen som kommer är rätt fullspäckad, i morgon områdesdag på Björkskatan - Porsön, med öppen bagarstuga. På söndag hamburgergrillning och första gudstjänsten i Porsökyrkan. 
Parallellt med det, möten på Lule fridsförbund där vår serveringsgrupp ansvarar för ett fikapass - ibland vill man klona sig. Men det blir till att vara lite grann på båda ställen. 

Hemester

Publicerad 2019-08-11 22:15:00 i Allmänt,

Jag tror det är första semestern på våra gemensamma 35 år som vi inte hade planerat nånting. Det får blir en hemester.
Jag började sommaren med ett intensivt konfirmandläger veckan före midsommar. Det är roligt, givande och tar en hel del energi.
Midsommarhelgen åkte vi ner till Linköping med våra söner för att hjälpa Oscar och Sandra att tömma sin lägenhet, eftersom de ska flytta hit till Luleå. Fullt ös men med många starka armar gick det rätt bra. Killarna körde upp med flyttlassen och jag och Sandra flög med barnen. 
 
Sen följde två roliga, intensiva veckor med storfamilj. Dottern kom också med sin familj, och såklart tittade de andra in så att vi alla kunde umgås mellan varven.
 
Dessa ljuvliga barn, roligt att få lära känna dom vartefter de växer och mognaR. Vi känner oss så rika.
 
Under de här veckorna hade vi också ett fantastiskt bröllop, när vår Petter och hans Ida sa JA till varandra.
 
 
Det är så stort att få dela en sån dag, när två männsikor som älskar varandra och känns så rätt för varandra, inför Gud får lova att älska varandra, att dela glädje och sorg och vara varandra trogen tills döden skiljer dom åt.  Och få Guds välsignelse över det förbundet. 
Hemligheten däri är stor säger Paulus i ett av sina brev och jag kan bara hålla med.
Efter vigseln -en mycket trevlig bröllopsfest i Petrigården i Gammelstad.
 
Veckan efter drog barnen iväg åt olika håll och vi jobbade ännu några dagar.
 
Sen började vår semester - en hel räcka med blanka dagar kändes overkligt. Husbilen stod på gården men vi kände ingen längtan att åka iväg.
Vi pulade på här hemma med sånt som vi länge tänkt göra. Storstäda garaget, lite grus runt huset, fixa pallkragar för jordgubbar osv osv.
 
I september ska vi på en cykelresa till Tyskland, så vår Hemester fick också bli träningsläger. Var och varannan dag har vi lärt känna Luleås olika bostadsområden och byar och dess cykelvägar. Vi har fikat och ätIt på mysiga fik som Kolarens café och Sundet i Gäddvik.
Här är några av turerna vi gjort. Fotot av oss tog Petter när vi stannade till där och vilade och åt glass på deras altan. Ibland har vi haft med oss fika och stannat på nåt vackert ställe för lite återhämtning. 
Igår hade vi båda en häftig upplevelse, det gick så fort och lätt att cykla så vi tittade på varann och undrade om vi har el-cyklar - det har vi inte. Men träning lönar sig.
 
En dag tog vi med svärmor till hennes syster i Överkalix och sen fortsatte vi själva till Rödupp för att plocka jordgubbar. Det gick fort och lätt att få ihop 15 kg av de fina bären. Vi passade även på att åka till Jokkfall och beundra naturen där.
 
Vi har njutit många dagar på altanen och en dag när Gustav, Carolin och Hugo var här blev vi sugna på plättar. Muurikkan åkte fram, Gustav gjorde plättsmet och vi mumsade på de goda sommarplättarna. Utomhus smakar allt extra gott.
 
Vi har varit på gudstjänster i Nederluleå kyrka, på EFS Sundet, sommarmöte i Erkheikki och på Lule fridsförbund. Gott att känna samhörighet på de olika ställena. Guds ord och tron på Jesus som vår Frälsare förenar. 
På stormötet var det även jätteroligt att träffa släkt och vänner och hinna prata både väder, vind och livets allvar. Känner mig rik att vi även har den gemenskapen. 
 
Veckan när termometern låg på 30 grader mest hela tiden hade vi tänkt åka till Östersund med husbilen. Men vi tittade på varann och undrade om det var klokt att åka och trängas i en husbil när vi har ett fint hus, en stor altan och en pool på gården.
Dessutom ett sovrum med en jalusidörr, med myggnät på insidan. Dörren har Ulf gjort för varma sommarnätter och den funkar jättebra
Så vi stannade i Luleå.
 
En av de varma dagarna tog vi turbåren ut till Kluntarna och fick njuta av havet, sanden och solen i några timmar. 
 
För två år sen byggde vi lidret åt husbilen, men de två översta varven blev ogjorda, orken tog slut och det kändes så krångligt. Men nu en kväll gick vi ut tillsammans, Ulf hade förberett med kapsågen, stege och spikpistol. Jag stod uppe på stegen, mätte avstånden, Ulf sågade och jag spikade fast.
Vi flyttade på stegen och upprepade proceduren- på lite drygt en timme var jobbet gjort och vi kände oss SÅ nöjda. Dessutom extra roligt att jobba tillsammans.
 
Ibland har vi druckit morgonkaffet på alten, ibland på säng men ofta har jag gått ut på baksidan och njutit av vår fina rabatt och att få bo där vi bor. Tacksamhetens böner i samtal med vår Gud.
Vi har haft vänner på middag, andra har tittat in spontant, så roligt när någon kommer och bara knackar på. 
Vi fick vara med och fira våra vänners 45-åriga bröllopsdag- det är också stort. Äktenskapet är värd att vårdas. 
Såklart har även barnen som bor här i Luleå tittat in då och då¨.
 
Jag måste säga att den här semestern är en av de vilsammaste OCH mest aktiva semesterarna vi haft. 
Det kan låta motsägelsefullt men så är det. Mycket fysisk aktivitet med cykling och en del jobb här hemma. Men också många dagar bara vara med en bra bok eller bara ligga i solstolen och njuta. 
Nu börjar jobbet och rutinerna igen och det har också mycket gott med sig. Jag ser framemot hösten och speciellt vår cykelvecka i Tyskland. 
Jag känner en ödmjuk tacksamhet till vår Herre för sommaren som varit och vet att alla ledigheter inte per automatik är vilsamma.
Det känns gott att få börja hösten i Jesu namn och veta att Han har lovat att gå med oss alla dagar intill tidens slut oberoende hur livet blir.
Ber om Guds välsignelse för oss/ er alla. 

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela